Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Vita viner

VinrealisternaPosted by Marianne Mon, June 24, 2019 19:22:19

Vinrealisternas försommarprovning - 24 maj 2019

Istället för seglats i ca +10 °C, regnvarning och vind från fel håll, så blev det inte ens en bryggseglingsprovning, utan en trygg köksbordprovning. Tacksamt för en landkrabba som jag. Och provningen blev ju helt underbar, om man är förtjust i viner på Sauvignon Blanc, och det är man ju.

Tanken att sitta i en båt en härlig försommardag, med lagom sval Sauvignon Blanc i glasen är ju väldigt tilltalande – så tråkigt att det inte blev så. Men det är alltid trevligare vid köksbordet när omständigheterna för båtliv är mindre tilltalande.

Provningen då?

Att hitta druvan var inte så svårt – 6 helt olika men ändå karaktäristiska dofter. Och då var ju knepigheten att hitta rätt land och region, gissa vilket som är dyrast och avgöra vilket som är godast och vilket som är bäst till mat.

1:a vinet

Väldigt ljust – unken doft, typ burksparris av sämre kvalitet. Jag associerade till blomvatten, av typen som betjänten dricker i ”Grevinnan och betjänten” som sänds på nyårsafton. Andra klockrena kommentarer var förstås ”kattpiss”. Smaken hade en ton av unkenhet och målarfärg. Inte alls gott. Mitt tips var ”typisk Nya Zeeländare ”. Det var fel. Trodde inte att det var dyrast. Det var rätt.

Wolf Blass Yellow Label (20025) 79:-

Australien.

2:a vinet

Något mer gult, med doft av ”fräsch” jordighet och citrus tillsammans med gröna toner. Något spritsig i början. Hög syra och ganska lång eftersmak med tydliga citrustoner. Ett helt ok vin. Mitt tips a) Polly Fumé b) USA. Fel, fel. Detta var en chilenare. Trodde inte det var ett billigt vin. Men det var det… Mycket prisvärt tycker jag.

Corralillo (2157) 99:-

Chile

3:e vinet

Normalgult vin, fräscht mineraligt och citrusdoft. Något unken mineral och örtigt i smaken men hög syra. Jag trodde detta var det billigaste vinet, och det var fel. Mitt tips a) Nya Zeeland b) Australien. Fel igen. Sydafrikan! Vem hade kunnat tro det?

Tierhoek (6468) 139:-

Sydafrika

4:e vinet

Åh, så fräscht, med härliga citrus och pärontoner och lite parfymerat. Balanserad syra och fina mineraler. Gott helt enkelt. Mitt enda tips är Sancerre – RÄTT ! Kan också var ett dyrt vin. Ok, inte billigt, och inte jättedyrt.. Är ett av mina favorit Sauvignon Blanc viner.

Sancerre Les Baronnes (32253) 189:-

Frankrike, Loire

5:e vinet

Något gröngult till färgen, aromatiskt och typisk ”svett” Sauvignon Blanc, men ändå blommigt. Lång smak med citrus och passionsfruktsaromer och balanserad syra. Ett helt ok vin. Eftersom jag tidigare tippat Nya Zeeland, USA och Australien, så måste ju detta vara något annat. Typ bra chilenare… Fel igen, detta var det Nya Zeeländska. Kvaliteén då? Säkert bland de bättre med tanke på hur balanserat det är. Inte helt fel i det antagandet. Ett av mina favoritviner !

Clos Henri (96096) 229:-

Nya Zeeland, Marlborough

6:e vinet

Det mest gula vinet. Kraftigt vitt vin. Lagrat på ek, kan man tänka… nu blir det svårt. Detta är ett jättegott vin. Jag har hittills inte varit så förtjust i eklagrade Sauvignon Blanc från typ Bordeaux ! Ganska oförtjust t.o.m. Detta vin har angenäm doft, är aromatiskt med citrus och förstås, ekaromer. Utifrån att det är eklagrat så måste det vara en från Bordeaux. Det är balanserat och har långt och härligt avslut. Rätt om Bordeaux ! Mer häftigt är att det kom från ett slott som vi försökte besöka på Bordeauxresan i dec -18, men det var stängt då. Kan tro att detta är dyrt! RÄTT ! Jag måste ompröva mitt tyckande om vita Bordeaux.

Chateau Latour Martillac (90199) 409:-

Frankrike Bordeaux


Slutsats prisvärdhet och till maten.

Corralillo (2157) 99:-

Chile

Sancerre Les Baronnes (32253) 189:-

Frankrike, Loire

Båda bra till maten också.

Bordeauxvinet för kraftigt och tog överhand över maten, som var kycklinggryta med ordinära kryddor och tillbehör. Men det var det godaste vid själva provningen.  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post37

Schweiziska viner

V10Posted by Marianne Sun, May 26, 2019 16:56:03

V10 7 maj 2019

Schweiziska viner på lokala druvsorter från schweiziska Rhonedalen /Kanton VALAIS ( Wallis)

Rhône, då tänker jag på södra Frankrike ner mot Provence, men floden har ju en källa och då är det förstås i de schweiziska alperna.

Tur att man börjat intressera sig för viner, så att man kan lära sig mer om Europas geografi. smiley

Att Schweiz har fina och väldigt goda viner har man väl hört talas om, och kanske smakat någon vid något tillfälle tidigare, men att de var så här fantastiska, hade jag ingen aaaaning om.

Vi serverades tre fräscha lagom aromatiska vita och tre härliga röda. Alla (utom en) framställda på lokala druvor – så det fanns inte något att jämföra med i den egna ”hjärn-vinbanken” (utom en). Bara att njuta alltså.

Vinerna finns inte att köpa på systemet – tråkigt nog. Jag tycker att alla vinerna var prisvärda - 1 schweiziska franc = ca 9,60 i den dagsaktuella kursen, 2019-05-26

Om Druvorna

Källa : The Oxford Companion to Wine

(fritt översatt av mig)

Petite Arvine

Den finaste av druvspecialiteterna hos Viner tenderar att vara känslig men med betydande extrakt, och ofta lite grapefrukt och salt aromer.

Heida eller Paien

Schweizisk synonym för Traminer och en specialitet i området Visperterminen

Humagne Blanche

Schweizisk Valais vit druva som, inte är släkt med Humagne Rouge. Vinet som produceras är ganska neutralt i förhållande till Petite Arvine men innehåller förmodligen särskilt höga nivåer av järn. DNA-profilering vid Davis visade nyligen att Humagne Blanche är förälder till Lafnetscha.

Humagne Rouge

Relativt sällsynt rödvinsdruva från den schweiziska Valaisregionen, vars viner är vilda, rustika och med relativt höga i tanniner. De rekommenderas speciellt till vilt. DNA-profilering vid Changins och Aosta visade att denna sort är identisk med Cornalin d'Aosta i Aostadalen och det bekräftades att den inte är relaterad till Humagne Blanche. Ytterligare DNA-profilering vid Davis visade att Humagne Rouge (eller Cornalin d'Aosta) är ett avkomma av Cornalin du Valais.

Cornalin du Valais

Sällsynt schweizisk röd druva som används för att göra djupt färgade röda viner som behöver åldras. Vinstocken kräver ett ganska varmt klimat, och för att få någon form av regelbundenhet av avkastning engagerades forskningsinstitutet vid Changins. Idag har denna särskild specialitet i Valais många som är förvånade över att DNA-profilering vid Davis att Cornalin du Valais visade att den är avkomman till Petite Rouge och Mayolet, två sorter av Aosta Valey

. . . . . att jämföras med

Cornalin d’Aosta (provade vi inte)

Forntida och nästan distinkt sort från Aosta som visades vara identisk med Humagne Rouge i Schweiziska Valais genom DNA profilering. Det är därför en avkomma av Cornalin du Valais, därmed behovet av att skilja varje Cornalin.

Här är vinerna vi provade

Vita viner

2016 Heida, 13,5% SFR 22.00
La Leyraz, Domaine Rouvinez
www.rouvinez.com

Aromatisk, persika, mineral, blommig blanserad citruskramellig lång smak - riktigt gott och i min smak. Påminner kanske lite om gewürztraminer också.

2015 Humagne Blanche, 13% SFR 29.00
Clos de Mangol, Domaine Cornulus
www.cornulus.ch

Något mindre aromatisk, men somrig – kaprifolblommig med låg syra. Utvecklades med lite svamp/undervegitationsaromer. Väldigt somrig.

2016 Petite Arvine, 13,5% SFR 23.50
Chateau Lichten, Dom. Rouvinez
www.rouvinez.com

Mineral, svamp och lite otippat – salt, blandat med syrlighet i doften. Blommiga citrusaromer i smaken.

Röda viner

2016 Dole des Monts, 13,6% SFR 16.50
Maison Gilliard
www.gilliard.ch

Enda vinet med icke inhemska Schweiziska druvor. Ett helt underbart vin på Pinot Noir 60% och Gamay 40%. Men förstås framställt på Schweiziskt sätt. smiley

Typiska Pinot Noir-aromer, med lite härlig lakritston och mineral i bakgrunden. Också detta ett vin i min smak. Mums.

2015 Humagne Rouge, Quintessence 12,8% (biodyn.) SFR 32,50
Benoit Dorsaz
www.benoit-dorsaz.ch

Mörk och bäriga, viol och lakritsaromer – med mjuka fina tanniner. Säkert gott till vilt med tillbehör.

2016 Cornalin Antica, 14,5% SFR 43.00
Domaine Cornulus
www.cornulus,ch

Ett riktigt mörkt och tätt vin, med kraftiga tanniner – men tyvärr, denna falska var lite korkskadad. Bäriga rostade aromer och lång eftersmak överglänste dock korkdefekten.Så, de billigaste vinerna tycket jag var godast - men, det dyraste var ju korkskadat, så det hade kanske varit favorit - om inte om fanns smiley  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post36

Barbaresco

VinprovningPosted by Marianne Tue, May 21, 2019 18:28:35

Munskänkarnas årsmöte 4-5 maj 2019

Barbarescoprovning med Alf Tumble

Årmöte med intressanta föreläsningar, sedvanliga årsmötes ”happenings”, och så en schysst vinprovning. En givande helg minsann.

Här en resumé av vinprovningen som leddes av vinjournalisten Alf Tumble.

Fyra härliga typiska barbarescoviner.

Barbaresco, Produttori del Barbaresco 2015 (72437) 319:-

Från kooperativet Produttori, fina dofter av tobak, tjära,ros, nypon, nästan lite parfymerad arom. Fruktighet i smaken balanserad syra och lena taniner – skulle kunna benämnas lättdruken – om man gillar sträva nebbioloviner. Det gör jag.

Ugo Lequio, Barbaresco Gallina 2015 (2426) 299:-

Mer typiskt tegelfärgad. Blommig, kryddig lakrits, ros, parfym. Lite komplexare med lakrits och läderaromer. Runda karaktäristiska tanniner. Aromerna utvecklas hela tiden. Mycket trevlig. Min favorit – så härligt när den dessutom är den billigaste .

Barbaresco Serraboella, Fratelli Cigliuti 2014 (95539) 449:-

Te, tjära läder, ros, mynta och undervegitation. Vad kan man mer begära av en väl hanterad nebbiolodruva. Tuffa tanniner, men något mindre smakrik när den väl kom i munnen. Dofterna lovade mer än smaken – men om några år – säkert helt fantsastisk.

Barbaresco Albesani, Piero Busso 2014 (75902) 459:-

Blommig något mineralig doft. Kryddiga aromer med inblandning av tjära, och en känsla av restsötma. Tanninerna helt ok – ganska lagom. Även detta vin utvecklade sig under sittningen, men vinner säkerligen på några års lagring – så det kanske kan bli prisvärt. 

Vinerna står i annan ordning på bilden.  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post35

Okända druvor -blindprovning

VinrealisternaPosted by Marianne Sun, May 19, 2019 22:33:44

Vinprovning med vinrealisterna 5 april 2019

Udda ”okända” vita druvor.

Sex flaskor vitt vin, med ett undantag inhandlade under vår semesterresa i Tyskland och Frankrike sommaren 2018.

En blindprovning med frågan – vad, vilken druva skulle man kunna jämföra respektive vin med. Samtliga viner var endruveviner.

Inte alls dyra viner, inte alls särskilt fantastiska heller, men som sann ”vinsnobb” kanske de skulle kunna benämnas ”intressanta” smiley, eller kanske inte ens det.

Näe. Inte direkt någon av typen exklusiv provning – men det är ju också intressant, eller hur. Och minst exkulsiv av de sex viner var det sista – men intressant…..


Undantaget:

1) Neroameta, Mastroberadrdino 2017 (92050) 195:-

Italien, Kampanien

Druva: Aglianico

Ett vitt Italienskt vin från en röd druva. Måste ju vara intressant… Medel till hög syra, citrus – karamellig, fruktig ngt vanlij och en sälta i avslut. Kanske jämförbar med Albarino

Helt ok vin, men inte till det priset.


2) Johanniter , Zähringer
8.90 €

Tyskland Heitersheim, Staufen

Druva: Johanniter

Aromer av gräs, mineral, petroleum och lite spritsig Hög syra, ganska lång smak. Fråscht vin i sig. Visar sig att druvan är släkt med riesling – och det är väl inte så konstigt att den är väl jämförbar med just en Riesling.


3) Auxerrois, Franz Herbster
7:90 €

Tyskland, Kirchhofener Batzenberg, Baden

Druva Auxerrois

Den här druvan känner man ju i alla fall igen - till namnet. Dofter av citrus, något mineral, men ganska svaga dofter – lite målarfärg. En tydlig grapfruktbeska och hög syra och hyfsat lång smak om än lite neutral. Kanske jämförbar med någon mindre aromatisk Alsacedruva -Pinot Blanc


4) Gutedel, Weingut H Ullman 2016
5:80 €

Tyskland Staufener Schlossberg, Staufen

Druva: Gutedel

Druvan är samma som Chasselas, men kallas i denna del av Tyskland för just Gutedel. Ett väldigt enkelt vin, låg syra och med mineral, beska och doftar det inte lite kål – skadat ? – njea. Ganska kort i smaken och kanske kan jämföras med ett Chenin Blanc vin av enklare sort


5) Huxelrebe , Rainer Schlumberger 2016
6:30 €

Druva: Huxelrebe

Citrusdofter lime, fruktig med hög syra och hyfsat lång i smaken. En klar beska i avslut. Väldigt lokal druva i Badenområdet. Och näe, kom inte på någon druva att jämföra med – men det här var inget komplicerat vin – så kanske Muskat kan vara en jämföresle – eller varför inte Chasselas smiley

Och då sist men inte minst – ett väldigt aromatiskt vin


6) Ett vin från Guedelon
15 €

– ett medeltida slott under uppbyggnad. Och det här vintet serveras till deras gruppmenyer, som är av medeltidskaraktär – vilket också vinet var. Guedelon är ett projekt där hela slottet – borgen och dess omgivande bebyggelse byggs upp med den teknik, hjälpmedel och verktyg som fanns tillgängliga på medeltiden. Gå in på www.guedelon.fr och häpna över projektet. Eller åk dit och förundras över projektet. Och vinet då – ja säkert smakade vinerna på medeltiden något liknande det som vi nu serverade. Nära besläktad med glögg – grumligt, sött, kaneligt och med lång smak. Inget att lagra… och kanske hellre servera som glögg…..

Druva ? Helt omöjligt att leta reda på - kanske inte ens druvvin - utan fruktvin...smiley

Och det var inte prisvärt – om man inte ser till hela upplevelsen.

Sammanfattningsvis - de tyska vinerna var väl ok, och kanske t o m prisvärda. Man kan väl inte begära så mycket för 5-8 €, men de var i alla fall hantverksmässigt framställd.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post34

Blindprovning - Kvalitetsviner

V10Posted by Marianne Fri, April 26, 2019 14:53:16

Toppviner - vilken druva ? - vilket land?

Blindprovning med V10 - kvalitets viner.

Vilken druva, och vilket land kan vinet komma i från. En ledtråd - vinerna är av årgång 2015, 2014, 2004 och från 1997, en-druvevin (utom ett som var en bordeauxblend), och att de alla kommer från olika länder

Eftersom alla vinerna var täta och mörka i olika röda nyanser så var det i alla fall inte pinot noir, antagligen inte nebbiolo. Druvor som jag gissade på var shiraz, cabernet sauvignon eller möjligtvis sangiovese, men den sista finns inte så många kvalitesviner av utanför Italien....

Det var Cabernet Sauvignon i glasen.

USA

Robert Mondavi, Napa Valley 2014, 429:- , det billigaste vinet.

(71676)

100% Cabernet Sauvignon

Mörk något blåröd, tät. Kryddiga fruktiga aromer av mörka bär, ceder, viol, lite lakrits. Tanniner och hyfsat balanserad syra och ganska lång eftersmak, men det var det första vinet i munnen så det förändrades under provningen. Vinner antagligen på att vila några år.

Chile

Errazuriz, Don Maximiano Founder´s reserv 2015 589:-

(Finns inte på systemet)

En Bordeaux blend med 67% Cabernet Sauvignon, 15 % Carménère, 8% Malbec, 7% Petit Verdot och 3% Cabernet Franc.

Mörkt blåröd, tät, med något jordig doft och lite peppriga aromer, mörkfruktig och ceder finns i doftpaletten. Balanserad syra och, om än unga, tanniner som ändå kändes ganska mjuka i munnen.

Blir säkert bättre med några års lagring.

Australien

Penfolds, Bin 707, Cabernet Sauvignon 2004 2459:- ( för årgång 2014)

(90135)

100% Cabernet Sauvignon

Röd tät färg. Varken blåtoner eller tegeltoner. Helt enkelt röd eller kanske det man kan benämna rubinröd. Härliga aromer, med vaniljtoner, kanske något parfymerat i början, med choklad, kanelkryddigt och karamelligt i den långa eftersmaken. Väl balanserad syra och tanniner. Doftar och smakar väldigt gott, skulle kunna säga att det är publikfriande. Hoppades på att detta var det billigaste vinet J. Så otroligt gott – men tveksamt om det är prisvärt. Men klart det bästa vinet i denna provning. Roligt att prova ett riktigt dyrt vin, som för årgång 2004 är prissatt till runt 4000:- eller mer på olika vinsidor på nätet!

Denna 2004 är alldeles utmärkt att dricka nu, men den från 2014, som finns att tillgå från Systembolaget, rekommenderas att drickas 2019-2050.

Argentina

Weinert, Gran vino reserva 1997 689:-

(90167)

100% Cabernet Sauvignon

Något mindre tät, och med typiskt mogna tegeltoner i den röda färgen. Hade jag serverats detta vin i svart glas, hade jag nog tippat på ett vällagrat vitt vin, från något kustområde. Dofterna var sjövatten, skaldjur och mineraler. Moget jordig i aromerna. Helt avsaknad av fruktighet, men med väldigt mjuka och silkiga tanniner. Någon tyckte ”gosig”, någon tyckte ”massonit”, och någon uttryckte ”vattnig fräschhet” . Någon nämnde också ”korkskadad?” Kanske var det övermoget, för det blev inte bättre och mer aromatiskt, när det luftats i glaset under provningen. Som hyfsat vinkunnig skulle jag säga ”intressant vin”.

Så rolig och intressant provning av ”kvalitetsviner”. Personligen tycker jag att det finns billigare viner som väl håller tillräckligt bra kvalitet för mina gamla smaklökar, och som inte behöver lagras så många år. Men det är ju alltid roligt att prova det dyra och konstatera att ”man har god smak”….  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post33
Next »