Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, April 03, 2019 12:54:59

Folk o Folk provning

Amarone & Grappa

Provning på Näringslivets hus den 20 mars 2019

Det är svårt att motstå denna provningskombination – Amarone och Grappa, vilket många andra också tyckte. Lite för mycket folk i den annars mycket trevliga miljön. Därtill väl alkoholstarka drycker, medförde att det blev lite väl hög ljudnivå. Mats Claësson som presentatör gjorde sitt bästa för att, innan alkoholens inverkan på ljudnivån blivit alltför hög, hinna med att kunnigt ge intressant information om dryckerna, såsom att ”amar” betyder ”bitter”, att en amarone är som bäst efter 10-15 år, att några är gjorda på s.k. traditionellt sätt - robusta och komplexa och kraftiga och några mer moderna, mer fruktiga och mjukare och kanske lättare att kombinera till mat. Och inte minst hur man identifierar ett kvalitetsvin lätt som en plätt, eller…?

Så här är det:

Kvalitet = 1) Balans 2)Komplexitet 3)Lång eftersmak 4) Intensitet i smak och aromer.

Som alltid serverade en mycket vällagad och delikat varmrätt- hjortstek med sötpotatispure gräddsås och bakade syrliga tomater som tillbehör.

Provningen

Amarone

Pasqua Amarone della Valpolicella 2015 229:-

(2358)

65% Corvina, 25% Rondinella,5 % Corvinone 5 % Negrara- 3 månaders tork och lagrad i små ekfat i 18-20 månader. Tillhör den moderna stilen.

Kryddig fruktig och hyfsat lång eftersmak – (men det första vinet att prova)

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2012 289:-

(74846)

70% Corvina, 20 % Rondinella, 10 % Corvinone, 4 månadres torktis och 3 års lagring på Slavonska ekfat.

Något spritig, russin, och lite längre eftersmak. Tillhör den traditionella stilen - lite mer robust och bra längd. Helt ok, men inte den bästa ikväl.

Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico 2012 319:-

(3122)

60% Corvina 25 % Rondinella 5 % Corvinone, 5 % Croatina, 10 % Osoleta – 4 månders torktid, och 70% av vinet lagrat i ek- och körbärsfat i 18 månader, resterande 30 % av vinet lagrades i sörre ekfat.

Aromer av körsbär, mandel, bigarråer, russin vanilj, lite choklad. Framställs enligt den traditionella metoden. Känns balanserad och har en bra längd, med tydliga men mjuka tanniner. God, kvällens bästa Amarone. Kanske t.o.m. prisvärd, om man vill ha en bra Amarone. Fungerade utmärkt till maten.

Mai dire Mai (övers – säg aldrig, aldrig J) Amarone della Valplocella 2010 950:-

(76155)

65 % Corvina, 10 % Rondinella, 15 % Corvinone, 10 % Osoleta – torkade i 4 mån och lagrad i nya franska ekfat i 2 år.

Chokladaromer, kryddig, fat, ceder, fyllig, sträv. Motsvarar inte priset. Kanske blir mjukare om några år. För kraftig i maten, men inte heller angenäm efter maten. Möjligt att en bit ost hade gjort bättre rättvisa till vinet. Men roligt att prova en dyr Amarone.

Därefter blev det verkligen sprit i glasen :

Grappa, som är varunamnsskyddat i Italien, finns i stort sett i alla vinproducerande länder, fast då under andra namn.

Dessa fyra är alla producerade i Veneto, och har var och en sin speciella stil.

Poli Cleopatra Prosecco Oro (30502) 251:-

100 % Glera.

Kartig – men mildast

Grappa Amorosa Di Settembre (87001) 554:-

100% Vespaiolo

Lång eftersmak

Poli Bassano Classica (306)

”lokla druvsorter” 279:-

Typisk kraftigt spritig

Jacopo Polia Grappa Barili di Sassicaia (87316) 709:-

Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i okänd %-fördelning.
Mandeldoft, men spritig.

Att bara ta en liten smutt grappa efter en måltid kan vara riktigt angenämt, men bara en liten smutt – typ ett kryddmått… Sen bedövas alla smaklökar, och spritigheten tar överhand.

Men med en "grappa fans" till make så får jag då och då tillräcklig dos av grappa. Och enligt honom är Amorosa och Bassano de bästa i denna samling. Personligen gillar jag flaskan till Amorosa smiley  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post32

Kvalitetsvin från Norra Rhône

V10Posted by Marianne Thu, February 28, 2019 14:56:08

Kvalitetsviner från Norra Rhône.

V 10

21 februari 2019

Att prova fina kvalitetsviner är alltid spännande och utmanande.

Kvalitetsviner från Norra Rhône är inte så väl representerade på Systembolaget, men här har kvällens provningsansvariga (Birgitta och Tommy) lyckats ”hitta” bra och representativa viner från fyra appelationsområden; Condrieu, Hermitage, Cote-Rotie och Cornas.

Norra Rhône har betydligt färre druvor i sina appellationsregler, och i kväll var det bara 2 varianter – Viognier och Syrah.

Hur stor skillnad kan det vara, mellan de olika appelationerna vad gäller de röda vinerna. Vad kan vinmakaren och jordmånen, terroiren göra för skillnad. Och hur mycket gör några års lagring?

Amour de Dieu, Condrieu 2016 (75931) 459:-

Viognier

Bara namnet säger en del. Kärlek till Gud. Så härliga dofter, om man gillar aromatiska viner. Blommig citrus, blandat med kolavanilj. Mmm… och fylligt mjukt i munnen. Örtig karamellig eftersmak. Trots förmodligen låg syra (viognierdruvan har generellt låg syra) ligger den kvar, blandat med blommighet, en bra stund. En schyst smakrik fisk- eller kycklingrätt till detta vin är säkert toppen. Eller bara ett glas, en skön vårdag på altan. Behöver absolut inte sparas.

La Maison Bleue, Hermitage 2016 (nr 90157) 589:-.

Syrah

Blå huset, mörk något blålila färg. Doftaromer från mörka bär, svarta vinbär vanilj, choklad och ceder, något animalisk med en aning peppar. I smaken kommer tanniner först och ligger kvar över frukt och syra. Hyfsat fylligt - och mat ( läs - någon fet sås och något salt) behövs för att möta upp tanninerna. Sammanfattningsvis ganska fruktig stil. Men känns som tanninerna behöver några år innan de blir behagliga.

Ampodium, Cote-Rotie 2016 (nr 90293) 629:-

Syrah

Sökningar på ”Ampodium” ger bara länkar till detta vin, hos olika vinsidor. Hittar inte någon översättning- så får väl nöja mig med att det är namnet på vinet. ?

Mörk, tät och något blålila. Tobak, rök, vitpeppar, något ”kartigt” grön typ grön omogen paprika, mineralisk och något animalisk- och doftar ungt. Även här är tanninerna dominerande om än lite mer bäriga, typ körsbärskärnor. Syran dominera dock mer än tanninerna. Så här behövs också fet och salt mattillbehör. Det här vinet måste nog också få några år till för att komma till sin rätt.

Les Ruchets, Cornas 2012 (nr 72463) 599:-

Syrah

En översättning av namnet Les Ruchets, i word /office gav – ”Nässelutslag” ? och Ruchet blir Bikupa, verkar ju inte så imponerande. Men några nässlor fanns inte i aromerna, möjligtvis lite undervegetation J Men, utifrån etiketten blir det nog bäst med typ bisvärm, som översättning. Rätta mig gärna, någon som kan franska.

Mörk röd, något litet åt tegel hållet, och tät färg. Dofter av kryddiga örter, mörka bär, plommon, svart vinbär, viol och vanilj. En mer mogen doft. Känns fylligt i munnen och vanilj, mörka frukter/bär dominerar något över både tanninerna som är mjukare, och syran. 4 år är ju inte så lång tid, men det är en väsentlig skillnad mot de två yngre vinerna. Sen kan det ju bero på årgången, appelationen och/eller vinmakarens skicklighet. Hur som helst var detta vinet klart bästa röda vinet av de tre. Med rätt mat och tillbehör blir det nog helt fantastiskt.

Som slutsats kan jag konstaterar att röda kvalitetsviner från dessa appellationer bör lagras några år. Gärna 10 år, eller ev mer. Och det är skillnad på appelationerna och vinmakarna stilar.

Viogniervin från Condrieu Norra Rhône är inte alls lika viognierviner från andra områden eller andra länder.  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post31

Bordeaux

VinrealisternaPosted by Marianne Sat, February 16, 2019 14:18:36

Provning med vinrealisterna

11 november 2018

Vi provade vinerna, blint. Inte en ledtråd. Men eftersom Bordeauxresan närmade sig och de vita vinerna var hyfsat lätta att identifiera som vita bordeauxer, så var det inte långt till att gissa sig till att det var Bordeaux-temat som gällde.

Och, inför Bordeauxresan är det ju smart att prova Bordeauxviner. Ett upplägg med 2 vita och 4 röda. Samtliga från Pessac-Léognan (– dit vi åkte i slutet på nov 2018 för att uppleva ”Portes Ouvertes” – dvs att vinmakarna håller vinkällarna öppna för att alla som vill, ska kunna prova deras viner. Mer om det på annan plats.)

Nu har jag ett problem med vita Bordeauxviner. Jag har hittills inte smakat någon som jag tycker är god, åtminstone att prova utan mat eller annat tillbehör. Kanske jag får en ny upplevelse på denna provning.smiley Under Bordeauxresan borde jag ju i vart fall kunna hitta någon som faller mig i smaken.

Vi provade:

Château Luchey-Halde 2015, Classe 4

58% sauvignon Blanc, 37% Sémillon, 5% Sauvignon Gris, 219:-

Bränd hydraulolja, verkstad, svettig, rökig kålsoppa , med tydlig beska i avslutet…. Nej, inte min smak alltsåsmiley.

Château de Rouillac vin Blanc 2009, Classe 5

90 % Sauvignon Blanc, 10 % Sauvignon Gris 15 €

Päron, aromatisk, vaniljig, blommig citrus, viss restsötma och beska i eftersmaken. Alltså något bättre än det första. :-/. Klart drickbar till rätt mat.smiley


Château Seguin, l´Angelot de Seguin 2013, Classe 5

50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot 17 €

Något blåröd färg, tunn, inte så angenäm doft, men ceder, viol, vanilj, choklad, tobak och viss restsötma och tanniner, kunde kännas bakom den mindre angenäma obestämbara dofter. Inte korkskadad, men kanske något annan ”fel”. smiley

Château La Louviére Rouge 2014, Classe 3

(75896) 299:-

70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot

Mörkröd, med aromer av mörka bär svarta vinbär och choklad. Angenäma hyfsat mjuka tanniner och sammantaget ett bra vin. För mig det bästa just nu i denna provning.

Château De France 2010, Classe 4

(75762) 325:-

60% Cabernet Sauvignon 40% Merlot.

Mörk tät färg, tydliga lakrits och chokladaromer, lite vanilj och mörka bär,strama tanniner och hög syra. Känns ung, ska enligt producenten dricka före 2030. Kommer säkerligen bli mycket bättre om några, eller flera år.smiley

Château La Garde 2010, Classe 3

(74188) 25 € (349:- systemet)

62% merlot, 31% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 2% petit Verdot.

Mörk tät färg, rostade aromer med lite kaffe och mörka bär med tydliga svartvinbär, något kryddigt eldig i munnen. Också ett gott vin som säkert blir bättre med åren.


Nu är vi redo för Bordeaux och Portes Ouvertes 1-2 dec 2018 i Pessac-Léognan.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post30

Rielsing från olika terroirer

VinprovningPosted by Marianne Thu, February 14, 2019 16:04:34

Riesling med fokus på terroir

Sollentuna 7 feb 2019

Provningsledare Marlies Lebert-Persson

En lektion om hur växtplats och vinifiering ger helt olika viner, trots samma druvsort.

Rieslingvinernas aromer, syra och intensitet växlar beroende på jordmån och klimat och hur väl vinmakaren har tagit hand om sina druvor.

Viktigt för rieslingrankan är jordmånen – bra vattentillgång, bra dränering, fina mineraler, och god värmelagringsförmåga viktigt - och även jordens PH-värde som påverkar druvans syra.

En grundlig genomgång av kvällen viner gav mersmak för vissa, men inte alla.

Vi provade:

Från Tyskland

Baden: 2015 Neuweier Schlossberg Riesling Erste Lage 229 kr
(Producent:Schloss Neuweier)

Ljusgul, med något rökig ”unken”primär doft. Medelsyra med citrus, blommighet och lite gräs i aromen. Utvecklades betydligt i glaset under kvällen.


Franken: 2015 Julius-Echter-Berg Riesling Grosses Gewächs 312 kr
(Producent Hans Wirsching)

Ljusgul, blommig fräsch doft, honung, Citrusmarmelad med hög men balanserad syra. Även när den stått en stund i glaset var den god.


Pfalz: 2011 Wachenheimer Belz Riesling Library Release 199 kr
(Producent Villa Wolf)

Gul, honung och petroleum dominant i doften. Fyllig med citrustoner och något sötblommig. Honungsaromen dominerade så det var svårt att hitta mineral och fräschheten. Spännande, men inte kvällens bästa vin.


Från Österrike
Kamptal: 2016 Langenloiser Steinmassel Riesling 1 ÖTW 199 kr
(Producent Willi Bründlmayer)

Ljusgul, med gulfruktiga aromer, och någon litet petroleum doft, honung. Inte så fyllig, men blommigt och citronigt avslut. Inte så lång i smaken. Kvällens mest prisvärda vin.


Från Australien
Eden Valley: 2016 Eden Valley Riesling 169 kr
(Producent Pewsey Vale)

Ljusgul, fruktig mineral med något honung och petroleum – mer åt cykelslangshållet - lång hög syra, och cirtonaromer.


Från USA
Santa Barbara: 2015 Kick on Ranch Riesling 299 kr
(Producent Ojai Vineyard)

Ljusgul, våt sommarvarm sten – blommig åt det eleganta hållet. Balanserad syra, med citrus och limetoner. God även när den stått i glaset en stund. Kvällens kanske godaste, men lite dyrare då också.


Här finns mer dokumentation om vinerna
  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post29

Pinot Noir från hela världen

VinrealisternaPosted by Marianne Sun, February 03, 2019 13:52:58

Pinot Noir från Hela världen

Blindprovning med Vinrealisterna

Eller nästan blindprovning- maskerade flaskor, men när vinet hälls upp i glasen så ser det ut som ”samma” vin i alla glas – ljus röd och tunn genomskinlig färg, med väldigt liten färgskillnad. Någon kanske är mer tegelröd än de andra, men mycket är ju beroende på hur mycket vin som finns i glaset…, med stor säkerhet är det antagligen Pinot Noir i glasen.

Möjligt alternativ Nebbiolo, men, rent teoretiskt, med tanke på det begränsade odlingsområdet, nästan bara i norra Italien, och besväret att hitta 6 olika men ändå så till färgen lika Nebbiolo… nej det måste vara Pinot Noir x 6. Som en bal på slottet, helt underbart.

Så då är första ledtråden att alla kommer från olika länder och från både gamla och nya världen. Min spontana gissning är då; Frankrike, Italien, Tyskland, USA, Nya Zeeland, och kanske Sydafrika. – det var 2 fel i den gissningen. Inte Italien och inte Sydafrika, utan Österrike och Chile- förstås !


Synintrycket avklarat, så till doftintrycket och smak och min gissning.

Glas 1 – jordgubbsgodis – typ skumtomtar. Tråkig syra och godissmak. Tyskland

Glas 2 - lingon, tydlig ek. Fylligare, balanserad syra. Bra längd. Jättegott. Österrike

Glas 3 – smultron. Fruktig Kändes strävare – balanserad syra. Hyfsad längd. Jättegott. Frankrike.

Glas 4 – lingon, något rökig/ mineral. Sträv och något högre syra, men helt ok. Lite elegant kanske man kan säga. Chile.

Glas 5 – kola, och lite lösningsmedel ? Ännu strävare- och lite acetondoften sitter kvar- märklig doft, men lång och balanserad eftersmak. Nya Zeeland.

Glas 5 – jordgubbssylt, coca-cola. Syltig frukt och kort i smaken. USA.Det är svårt att bestämma vinort…. 1 rätt. smiley
Glas 1 - Tyskland från Pfalz Ruppertsberger, 2974, 79:-

Glas 2 – USA ! Buena Vista, Kalifornien, 6380, 199:-

Glas 3 – Nya Zeeland, Rua, Central Otago, 6265, 159:-

Glas 4 – Österrike ,The Butcher, Burgenland, 70521, 159:-

Glas 5 – Frankrike, Bourgogne, Saint Aubin Premier Cru 2009, Maison Michelle Picard Pitangeret, ca 20 Euro

Glas 6 - Chile Vina Errazuriz, Aconcagua, ca 100:-

Vinrealisterna var överens om att glas nr 2 var det bästa – godaste vinet- så här långt, alltså utan mat.

Prismässigt tycker jag Nya Zeeland vinner. Gillar verkligen den där smultronaromen.

OK, lärdom – Tyskarna är inte så bra på röda viner, USA har ju vunnit över Frankrike tidigare så även denna gång…, Nya Zeeland har ju också bra Pinot Noir. Sen är det ju priset också. Man får ju oftast vad man betalar för. Men det är så otroligt roligt att prova och gissa och fundera på varför man låser in sig i en tankebana! Varför ska jag gissa på USA och Nya Zeeland på de viner som inte var de bästa, när jag vet att jag ofta tycker att de är jättebra !

Bäst till maten då - som var Ankbröst, reducerad sky med hallonbalsamico (underbart god), sötpotatismos – Bourgognen från Frankrike blev riktigt bra, och även Österrikaren lyfte både maten och vinet i sig själv. Tyskland och Chile blev för söta. Men USA och Nya Zeeland försvann väldigt snabbt ur glasen också.smiley

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post28
Next »