Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Vertikalprovning

VinprovningPosted by Marianne Tue, October 30, 2018 15:52:20

Chateau Dalem – Vertikalprovning

17 oktober på Wijnjas


En inbjudan från vinimportör Robert Rask, till en vertikalprovning, 6 årgångar av Bordeauxvinet Chateau Dalem, och 3 -rätters på Wijnjas källarrestaurang, måste ju bara bli en upplevelse. Och det blev det.

Chateau Dalem, ett 1700-tals slott i Fronsac helt nära Pomerol och Saint Emillion som Michel Rullier tog över 1955, och startade en modernisering av vinanläggningen, för att få bättre kvalitet på vinerna och kunna marknadsföra den internationellt. Dottern Birgitte tog över vineriet 2002, med fortsatt inriktning av kvalitetsvin. Hennes arbete i vingårdarna och i vineriet har resulterat i internationellt erkända viner. Många kända vinkritiker såsom bl.a. Win Spectator, Robert Paker, The Wine Advocate, Decanter, Janice Robinson och många andra har gett hennes viner toppbetyg.

Druvblandningen är 90% Merlot 10 % Cabernet Franc.

Och sen mina betyg då… jag som bara tycker att det är roligt och spännande med de olikheter som olika årgångar av ”samma” vin uppvisar.

Jag har uppskattat priset på vinerna utifrån prisangivelser på wine-searcher.com

Så detta är vad vi provade, tillsammans med några smårätter.

Château Dalem 2015 & 2014 (ca 250:-)

Steak tartare med brynt lök, dijonsenap och persilja

Båda mycket mörkfruktiga, med tydliga svartvinbärsaromer. Cedertoner och unga tanniner - ganska mycket strävhet alltså. 2014 kändes något ”elegantare” medan 2015 var något mer intensiv och kraftig i sin struktur. Hög alkoholhalt i båda (15%). Båda var utmärkta till maten.

Château Dalem 2001 & 1999 ( ca 500 – 600:- )

Bakat ägg med tryffelbrie, bacon, jordärtskocka och friterad lök.

Här finns både undervegetation, skog , ceder och viss fruktighet. Den 1999 kändes elegantare och 2001 kraftigare. Båda med ett äldre vins härliga långa och föränderliga eftersmak som ligger kvar i munnen som en karamell. Med den maten kan inget vin kännas fel…

Château Dalem 1970 & 1967 ( ca 2000:-)

Anka med betor, kantareller rökt lök och anksmörsås.

1970, mera skog och undervegetation och svamp, mjuk i munnen och fruktig fräschhet med lång syra och lång härlig föränderlig eftersmak. 1967 kändes något ”platt”, ceder och lite chokladig med lägre syra utan tanniner men mycket lång smak.

Vi fick också prova

Château Dalem 1990 Magnumflaska( ca 700 – 800:-)

Här fanns mera ”godistoner” såsom laktris, choklad och lite mynta. Kraftigt med tydliga tanniner.

Alla vinerna hade hög alkoholhalt 14 -15 %, och när 1990 smakades så var gommen och smaklökarna tillvanda av de fantastiska vinerna och maten, så det mesta smakade gott.

Men till sist så tycker jag nog att 2015 och 2001 var de bästa och kanske de mest prisvärda. 2001 utvecklades i glaset under kvällen och 2015 kan ju säker ligga till sig i vinkylen. Men 1970 var ju också härlig. Så svårt att välja, men dryga 2000:- är ju mycket pengar… så kvällen vinnare : 2015. Det är tur att man har enkel smak.


Tack till Birgitte Rullier och Robert Rask


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post25

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55

I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17

Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Novellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post24

4 viner från Grythyttans samlingar

VinprovningPosted by Marianne Sun, August 15, 2010 23:32:25

Att få möjlighet att prova några viner från vinkällaren på Grythyttans värdshus är ju väldigt trevligt. Och eftersom möjligheten gavs när vi då kunde tillbringa en "lyxhelg" med även i övrigt gott vin och inte minst god mat och mycket trevlig service och vänlig personal.

Grythyttan erbjuder en ordnad vinprovning av fyra viner under 1 timme. Provningsledaren var också hovmästare och hade, naturligtvis, fått sin skolning på "måltidens hus" - Örebro universitets 3-åriga somelier & matkreatörsutbildning.

Nåväl - fyra viner - två vita och två röda.

Och så börjar man rulla glaset,titta, dofta, sniffa på det första vita. Ljus gult, lite citrus, och är det inte lite mineral- men ändå lite moget. Kanske lite gula äpplen. Första tanken är chardonnay, men sen säger någon att det i alla fall inte tropiska frukter. Då kommer tanken - Alsace och så fäster sig riesling eller möjligtvis pinot gris i hjärnan.

Men så "lurad" man blev. Det var Chardonnay från Nya Zeeland Marlbourogh, men inte ekad. smileyNästa vita då. Mycket gulare, en skarp doft -åt det rökiga hållet. Lite tung och nästan unken doft. Kanske kan det vara åt champinjonhållet - en pinot gris denna gång- eller från sydafrika chinin blanc? Vi får ledtråd Frankrike och då tänkte på något "sur lie" vin- Loire muscadelle kanske? Men icke - här var det verkligen "lurigit". En chardonnay till !!

En Chablis Premier Cru från Lys. Och- det var ju där vi var för några veckor sedan.... vi stod ju just vid Lys vinodlingar och drack en Petit Chablis... ju. smiley (Man borde inte få luras med två chardonnay på samma provning)

Det som var intressant att få veta var att just denna Chablis premier Cru från Lys har då endast lagrats på ståltank men med batonage, dvs skalrester och fällning har legat med och blandats in under 12 månader. Detta skall då ge den lite rökiga doften.

De röda då. Ja den första är normalt ungt blå/röd färg, och smakar lite saftigt och lite konstgjort och doften ärpå något sätt fruktig, åt jordgubbehållet. Och vi får ledtråd Europa. Det smakar lite syrligt och lite taniner. Aha - en typisk boujolais kanske - maceration carbonic förstås. Och det sista var då rätt, men en temparnillo. Spaniens svar på Boujolais neveau! Vem skulle ha gissat på det?smiley Och det var inte så gott heller.
Och det sista röda... Mörkt rubinrött, god härlig doft åt sv vinbärshållet men inte så tungt, men lite kryddigt. Smakar lika gott, om inte bättre... mmm underbart. Härligt, härligt, vill ha mersmiley.

Och glädjande nog är det då en typ av vin som jag inte tror jag smakat tidigare, men tänkt att man ska väl försöka spara ihop till en sådan...

Det var en s.k. supertoscan. Och då var jag lite rätt med Cab. Savignon och så var det Sangiovese, förstås.

Så fort gick den timmen. Och inte finns den goda italienaren att köpa på systemet heller !


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post20

Röda kvalitetsviner från skifferjordar

VinprovningPosted by Marianne Mon, November 02, 2009 20:34:23
Oj vad tiden går.

Vill bara referera lite till en vinprovning med munskänkarna i Sollentuna den 19 oktober. Denna gång var det i Stinsvillan alldeles intill Sollentuna station, och det är ju bekvämt när man kommer med pendeln. Det var som vanligt en välordnad tillställning, men något så annorlunda som röda viner från skifferjordar, men inte från Mosel som man kanske kunde tro i en första tanke.

Det gällde 6 röda, varav 5 från Spanien, Montsant och Priorat och 1 från Frankrike, Roussillon. Områdets viner har sin särart från just jordmånen i området som i hög utsträckning då är skifferjordar.

Leverantören av vinerna var Vinovativa och en av dess ägare var föreläsare. Viner som vi provade var:

Venus 2005, producent Venus la universal, Montsant - rest.sort - 382.50 skr

Doftade örtigt kryddig och gräs/hö, med en kryddörtig smak och medelhöga tanniner.
Druvor: 45% Carinena 45% Syrah 10% Granacha
Tror inte jag skulle köpa den.

Can Blau 2006, Celler Can Blau, Monsant

Doftade komplext med chakuterier, viol och mörka bär. Mjuk, bärig/fruktig, fyllig och lång eftersmak. Bra med tanniner. Den var bättre än Venus. Rekommenderad att drickas 2010-2016. Då blir den säkert ännu bättre. Vet inte vad den kostar, men importeras så vitt jag förstår endast till restaurangsortimentet.
Druvor: 40 % Carinena, 40 % Syrah 20% Granacha

Mas de Can Blau, Celler Can Balu, Montsant smiley

Doft av nötig kokos och choklad i massor. Jättegod chokladig smak med lagom syra och tanniner. Bör drickas mellan 2010 -2018 enl leverantören. Men den var god nu också Vet inte vad den kostar heller. Säker dyrt !
Druvorna framgår inte heller, men är kanske samma de i Can Blau 2006.

Can Blau-vinerna är båda ratade uppåt 92/100p i olika internationella recensioner.

Idus 2005, Vall Llach, Priorat - rest. sort. 527,50 skr

Doftar chakueterier och fruktigt körsbär. Fruktig fyllig smak med hög syra och vaniljtoner. Tanniner förståss. Lång eftersmak.
Kan sparas "många år" enligt leverantören, men jag tycker den också var god nu.
Druvor (massor): 45% Carinena, 20% Merlot, 15 % Cabernet Sauvignon, 10% Garnacha och 10 % Syrah. smiley

Vall Llach 2006, Vall Llach, Priorat -rest.sort. - 888,75 skr!

Doftade mer rått kött, liten doft ( eller så var min näsa dofttrött). Enligt leverantören så är det " ultrafylligt, massiv detaljrik smak med björnbär chokladöverdragna körsbär och lakritslik mineralton". Synd att jag inte hittade det. Smaken var dock fruktig och kryddig med en aning chakuteri. Mycket syra och tannin. Den här tyckte jag nog sämst om, men den har fått uppåt 96/100p i andra årgångar. Den här blir säker bättre om några år.
Druvor: 63% Carinena, 24 % Merlot, 13 % Cabernet Sauvignon.

Hugo 2003, Domaine Calvet-Thunevin, Roussillon - ca 400,00 skr

Klockren doft av torkad fruktm chokladigt bränd och en aning läder. En syltig/söt tannin, komplex fyllig syrarik fruktig choklad i smaken. Också ganska god. Vet inte priset här heller men fick en uppgift om ca 400 skr. Den här dricker jag gärna nu.
Druvor 60 % Grenache, 30 % Syrah, 10 % Carignan.

Det var allt, förutom att vi vann i det obligatoriska lotteriet. 1 flaska rött. Den här:


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post12

Spendrups har inte bara öl

VinprovningPosted by Marianne Sun, October 18, 2009 21:11:33

Vinprovning hos Spendrups i Vårby

De har säker en massa god öl, också, men vi var 48 personer som kom dit för att prova lite röda viner, tillsammans med en talrik med tjälknöl med tillbehör.

Vi blev serverade fem röda, Syrah /Shiraz från Frankrike, Australien och USA. En jättebra chans att få testa olikheterna i samma druva.

Vinerna var

Petit Mars 2007- nr 74570, 128:- (B)
Coteaux du Languedoc, Frankrike
Chakuteri, svagt kryddig doft. Medelhög syra och medelhög tanninhalt. Känns ganska elegant och inte alltför tung.

Tahbilk Shiraz - nr 86369, 129:- (B)
Australien
Rök, tjära och eukalyptus i doften. Chakuteri och fruktighet, med medelhög tannin och hög syra. Lång eftersmak.

Glen Carlou, -nr 81531, 99:- (B) ( viss osäkerhet om det är rätt varunummer. pris enligt föreläsaren 183:-, systemet har ingen Glen Carlou Syrah i den prisklassen)
Sydafrika
Typisk kraftig komplex chakuteridoft och fruktighet. Mjuk smak med hög syra och medelhöga tanniner. Lååång fruktig eftersmak. God och mycket prisvärd om man gillar sydafrikanskt vin.smiley

Bridlewood Syrah - nr 6570 99:-
USA
Rått kött, lite rökighet, choklad och fruktigt i doften. Fruktig smak lite syltig kanske, viol och ganska mjuk, men relativt kort smak. Men god. Lättdrucken.

Peter Lehman Barossa Shiraz - nr 16381 119:-
Australien
Doft av krita, papper, eukalyptus och chaketurier. Pepprig smak mjuk, men med hög syra. Ganska tråkig i förhållande till de andra vinerna.smiley
En jättetrevlig provning med möjlighet till att jämföra olika viner och vinländers produktion av samma grunddruva. De Australienska vinerna var 100 % Syrah/Shiraz. Fransosen 70 % Syrah 30 % Grenache, USA Bridlewood 86 % Syrah och resten fördelat på 4-5 andra druvor. Sydafrikanen hittar jag ingen exakt uppgift om, men enligt producentens hemsida är det 94 % Syrah Glen Carlou Syrah 2006.

Enligt min mening var det just det sydafrikanska som var bäst. En bra syrah helt enkelt.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post10
Next »