Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, April 03, 2019 12:54:59

Folk o Folk provning

Amarone & Grappa

Provning på Näringslivets hus den 20 mars 2019

Det är svårt att motstå denna provningskombination – Amarone och Grappa, vilket många andra också tyckte. Lite för mycket folk i den annars mycket trevliga miljön. Därtill väl alkoholstarka drycker, medförde att det blev lite väl hög ljudnivå. Mats Claësson som presentatör gjorde sitt bästa för att, innan alkoholens inverkan på ljudnivån blivit alltför hög, hinna med att kunnigt ge intressant information om dryckerna, såsom att ”amar” betyder ”bitter”, att en amarone är som bäst efter 10-15 år, att några är gjorda på s.k. traditionellt sätt - robusta och komplexa och kraftiga och några mer moderna, mer fruktiga och mjukare och kanske lättare att kombinera till mat. Och inte minst hur man identifierar ett kvalitetsvin lätt som en plätt, eller…?

Så här är det:

Kvalitet = 1) Balans 2)Komplexitet 3)Lång eftersmak 4) Intensitet i smak och aromer.

Som alltid serverade en mycket vällagad och delikat varmrätt- hjortstek med sötpotatispure gräddsås och bakade syrliga tomater som tillbehör.

Provningen

Amarone

Pasqua Amarone della Valpolicella 2015 229:-

(2358)

65% Corvina, 25% Rondinella,5 % Corvinone 5 % Negrara- 3 månaders tork och lagrad i små ekfat i 18-20 månader. Tillhör den moderna stilen.

Kryddig fruktig och hyfsat lång eftersmak – (men det första vinet att prova)

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2012 289:-

(74846)

70% Corvina, 20 % Rondinella, 10 % Corvinone, 4 månadres torktis och 3 års lagring på Slavonska ekfat.

Något spritig, russin, och lite längre eftersmak. Tillhör den traditionella stilen - lite mer robust och bra längd. Helt ok, men inte den bästa ikväl.

Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico 2012 319:-

(3122)

60% Corvina 25 % Rondinella 5 % Corvinone, 5 % Croatina, 10 % Osoleta – 4 månders torktid, och 70% av vinet lagrat i ek- och körbärsfat i 18 månader, resterande 30 % av vinet lagrades i sörre ekfat.

Aromer av körsbär, mandel, bigarråer, russin vanilj, lite choklad. Framställs enligt den traditionella metoden. Känns balanserad och har en bra längd, med tydliga men mjuka tanniner. God, kvällens bästa Amarone. Kanske t.o.m. prisvärd, om man vill ha en bra Amarone. Fungerade utmärkt till maten.

Mai dire Mai (övers – säg aldrig, aldrig J) Amarone della Valplocella 2010 950:-

(76155)

65 % Corvina, 10 % Rondinella, 15 % Corvinone, 10 % Osoleta – torkade i 4 mån och lagrad i nya franska ekfat i 2 år.

Chokladaromer, kryddig, fat, ceder, fyllig, sträv. Motsvarar inte priset. Kanske blir mjukare om några år. För kraftig i maten, men inte heller angenäm efter maten. Möjligt att en bit ost hade gjort bättre rättvisa till vinet. Men roligt att prova en dyr Amarone.

Därefter blev det verkligen sprit i glasen :

Grappa, som är varunamnsskyddat i Italien, finns i stort sett i alla vinproducerande länder, fast då under andra namn.

Dessa fyra är alla producerade i Veneto, och har var och en sin speciella stil.

Poli Cleopatra Prosecco Oro (30502) 251:-

100 % Glera.

Kartig – men mildast

Grappa Amorosa Di Settembre (87001) 554:-

100% Vespaiolo

Lång eftersmak

Poli Bassano Classica (306)

”lokla druvsorter” 279:-

Typisk kraftigt spritig

Jacopo Polia Grappa Barili di Sassicaia (87316) 709:-

Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i okänd %-fördelning.
Mandeldoft, men spritig.

Att bara ta en liten smutt grappa efter en måltid kan vara riktigt angenämt, men bara en liten smutt – typ ett kryddmått… Sen bedövas alla smaklökar, och spritigheten tar överhand.

Men med en "grappa fans" till make så får jag då och då tillräcklig dos av grappa. Och enligt honom är Amorosa och Bassano de bästa i denna samling. Personligen gillar jag flaskan till Amorosa smiley  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post32

Rielsing från olika terroirer

VinprovningPosted by Marianne Thu, February 14, 2019 16:04:34

Riesling med fokus på terroir

Sollentuna 7 feb 2019

Provningsledare Marlies Lebert-Persson

En lektion om hur växtplats och vinifiering ger helt olika viner, trots samma druvsort.

Rieslingvinernas aromer, syra och intensitet växlar beroende på jordmån och klimat och hur väl vinmakaren har tagit hand om sina druvor.

Viktigt för rieslingrankan är jordmånen – bra vattentillgång, bra dränering, fina mineraler, och god värmelagringsförmåga viktigt - och även jordens PH-värde som påverkar druvans syra.

En grundlig genomgång av kvällen viner gav mersmak för vissa, men inte alla.

Vi provade:

Från Tyskland

Baden: 2015 Neuweier Schlossberg Riesling Erste Lage 229 kr
(Producent:Schloss Neuweier)

Ljusgul, med något rökig ”unken”primär doft. Medelsyra med citrus, blommighet och lite gräs i aromen. Utvecklades betydligt i glaset under kvällen.


Franken: 2015 Julius-Echter-Berg Riesling Grosses Gewächs 312 kr
(Producent Hans Wirsching)

Ljusgul, blommig fräsch doft, honung, Citrusmarmelad med hög men balanserad syra. Även när den stått en stund i glaset var den god.


Pfalz: 2011 Wachenheimer Belz Riesling Library Release 199 kr
(Producent Villa Wolf)

Gul, honung och petroleum dominant i doften. Fyllig med citrustoner och något sötblommig. Honungsaromen dominerade så det var svårt att hitta mineral och fräschheten. Spännande, men inte kvällens bästa vin.


Från Österrike
Kamptal: 2016 Langenloiser Steinmassel Riesling 1 ÖTW 199 kr
(Producent Willi Bründlmayer)

Ljusgul, med gulfruktiga aromer, och någon litet petroleum doft, honung. Inte så fyllig, men blommigt och citronigt avslut. Inte så lång i smaken. Kvällens mest prisvärda vin.


Från Australien
Eden Valley: 2016 Eden Valley Riesling 169 kr
(Producent Pewsey Vale)

Ljusgul, fruktig mineral med något honung och petroleum – mer åt cykelslangshållet - lång hög syra, och cirtonaromer.


Från USA
Santa Barbara: 2015 Kick on Ranch Riesling 299 kr
(Producent Ojai Vineyard)

Ljusgul, våt sommarvarm sten – blommig åt det eleganta hållet. Balanserad syra, med citrus och limetoner. God även när den stått i glaset en stund. Kvällens kanske godaste, men lite dyrare då också.


Här finns mer dokumentation om vinerna
  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post29

Vertikalprovning

VinprovningPosted by Marianne Tue, October 30, 2018 15:52:20

Chateau Dalem – Vertikalprovning

17 oktober på Wijnjas


En inbjudan från vinimportör Robert Rask, till en vertikalprovning, 6 årgångar av Bordeauxvinet Chateau Dalem, och 3 -rätters på Wijnjas källarrestaurang, måste ju bara bli en upplevelse. Och det blev det.

Chateau Dalem, ett 1700-tals slott i Fronsac helt nära Pomerol och Saint Emillion som Michel Rullier tog över 1955, och startade en modernisering av vinanläggningen, för att få bättre kvalitet på vinerna och kunna marknadsföra den internationellt. Dottern Birgitte tog över vineriet 2002, med fortsatt inriktning av kvalitetsvin. Hennes arbete i vingårdarna och i vineriet har resulterat i internationellt erkända viner. Många kända vinkritiker såsom bl.a. Win Spectator, Robert Paker, The Wine Advocate, Decanter, Janice Robinson och många andra har gett hennes viner toppbetyg.

Druvblandningen är 90% Merlot 10 % Cabernet Franc.

Och sen mina betyg då… jag som bara tycker att det är roligt och spännande med de olikheter som olika årgångar av ”samma” vin uppvisar.

Jag har uppskattat priset på vinerna utifrån prisangivelser på wine-searcher.com

Så detta är vad vi provade, tillsammans med några smårätter.

Château Dalem 2015 & 2014 (ca 250:-)

Steak tartare med brynt lök, dijonsenap och persilja

Båda mycket mörkfruktiga, med tydliga svartvinbärsaromer. Cedertoner och unga tanniner - ganska mycket strävhet alltså. 2014 kändes något ”elegantare” medan 2015 var något mer intensiv och kraftig i sin struktur. Hög alkoholhalt i båda (15%). Båda var utmärkta till maten.

Château Dalem 2001 & 1999 ( ca 500 – 600:- )

Bakat ägg med tryffelbrie, bacon, jordärtskocka och friterad lök.

Här finns både undervegetation, skog , ceder och viss fruktighet. Den 1999 kändes elegantare och 2001 kraftigare. Båda med ett äldre vins härliga långa och föränderliga eftersmak som ligger kvar i munnen som en karamell. Med den maten kan inget vin kännas fel…

Château Dalem 1970 & 1967 ( ca 2000:-)

Anka med betor, kantareller rökt lök och anksmörsås.

1970, mera skog och undervegetation och svamp, mjuk i munnen och fruktig fräschhet med lång syra och lång härlig föränderlig eftersmak. 1967 kändes något ”platt”, ceder och lite chokladig med lägre syra utan tanniner men mycket lång smak.

Vi fick också prova

Château Dalem 1990 Magnumflaska( ca 700 – 800:-)

Här fanns mera ”godistoner” såsom laktris, choklad och lite mynta. Kraftigt med tydliga tanniner.

Alla vinerna hade hög alkoholhalt 14 -15 %, och när 1990 smakades så var gommen och smaklökarna tillvanda av de fantastiska vinerna och maten, så det mesta smakade gott.

Men till sist så tycker jag nog att 2015 och 2001 var de bästa och kanske de mest prisvärda. 2001 utvecklades i glaset under kvällen och 2015 kan ju säker ligga till sig i vinkylen. Men 1970 var ju också härlig. Så svårt att välja, men dryga 2000:- är ju mycket pengar… så kvällen vinnare : 2015. Det är tur att man har enkel smak.


Tack till Birgitte Rullier och Robert Rask


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post25

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55

I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17

Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Novellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post24

4 viner från Grythyttans samlingar

VinprovningPosted by Marianne Sun, August 15, 2010 23:32:25

Att få möjlighet att prova några viner från vinkällaren på Grythyttans värdshus är ju väldigt trevligt. Och eftersom möjligheten gavs när vi då kunde tillbringa en "lyxhelg" med även i övrigt gott vin och inte minst god mat och mycket trevlig service och vänlig personal.

Grythyttan erbjuder en ordnad vinprovning av fyra viner under 1 timme. Provningsledaren var också hovmästare och hade, naturligtvis, fått sin skolning på "måltidens hus" - Örebro universitets 3-åriga somelier & matkreatörsutbildning.

Nåväl - fyra viner - två vita och två röda.

Och så börjar man rulla glaset,titta, dofta, sniffa på det första vita. Ljus gult, lite citrus, och är det inte lite mineral- men ändå lite moget. Kanske lite gula äpplen. Första tanken är chardonnay, men sen säger någon att det i alla fall inte tropiska frukter. Då kommer tanken - Alsace och så fäster sig riesling eller möjligtvis pinot gris i hjärnan.

Men så "lurad" man blev. Det var Chardonnay från Nya Zeeland Marlbourogh, men inte ekad. smileyNästa vita då. Mycket gulare, en skarp doft -åt det rökiga hållet. Lite tung och nästan unken doft. Kanske kan det vara åt champinjonhållet - en pinot gris denna gång- eller från sydafrika chinin blanc? Vi får ledtråd Frankrike och då tänkte på något "sur lie" vin- Loire muscadelle kanske? Men icke - här var det verkligen "lurigit". En chardonnay till !!

En Chablis Premier Cru från Lys. Och- det var ju där vi var för några veckor sedan.... vi stod ju just vid Lys vinodlingar och drack en Petit Chablis... ju. smiley (Man borde inte få luras med två chardonnay på samma provning)

Det som var intressant att få veta var att just denna Chablis premier Cru från Lys har då endast lagrats på ståltank men med batonage, dvs skalrester och fällning har legat med och blandats in under 12 månader. Detta skall då ge den lite rökiga doften.

De röda då. Ja den första är normalt ungt blå/röd färg, och smakar lite saftigt och lite konstgjort och doften ärpå något sätt fruktig, åt jordgubbehållet. Och vi får ledtråd Europa. Det smakar lite syrligt och lite taniner. Aha - en typisk boujolais kanske - maceration carbonic förstås. Och det sista var då rätt, men en temparnillo. Spaniens svar på Boujolais neveau! Vem skulle ha gissat på det?smiley Och det var inte så gott heller.
Och det sista röda... Mörkt rubinrött, god härlig doft åt sv vinbärshållet men inte så tungt, men lite kryddigt. Smakar lika gott, om inte bättre... mmm underbart. Härligt, härligt, vill ha mersmiley.

Och glädjande nog är det då en typ av vin som jag inte tror jag smakat tidigare, men tänkt att man ska väl försöka spara ihop till en sådan...

Det var en s.k. supertoscan. Och då var jag lite rätt med Cab. Savignon och så var det Sangiovese, förstås.

Så fort gick den timmen. Och inte finns den goda italienaren att köpa på systemet heller !


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post20
Next »