Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Okända druvor -blindprovning

VinrealisternaPosted by Marianne Sun, May 19, 2019 22:33:44

Vinprovning med vinrealisterna 5 april 2019

Udda ”okända” vita druvor.

Sex flaskor vitt vin, med ett undantag inhandlade under vår semesterresa i Tyskland och Frankrike sommaren 2018.

En blindprovning med frågan – vad, vilken druva skulle man kunna jämföra respektive vin med. Samtliga viner var endruveviner.

Inte alls dyra viner, inte alls särskilt fantastiska heller, men som sann ”vinsnobb” kanske de skulle kunna benämnas ”intressanta” smiley, eller kanske inte ens det.

Näe. Inte direkt någon av typen exklusiv provning – men det är ju också intressant, eller hur. Och minst exkulsiv av de sex viner var det sista – men intressant…..


Undantaget:

1) Neroameta, Mastroberadrdino 2017 (92050) 195:-

Italien, Kampanien

Druva: Aglianico

Ett vitt Italienskt vin från en röd druva. Måste ju vara intressant… Medel till hög syra, citrus – karamellig, fruktig ngt vanlij och en sälta i avslut. Kanske jämförbar med Albarino

Helt ok vin, men inte till det priset.


2) Johanniter , Zähringer
8.90 €

Tyskland Heitersheim, Staufen

Druva: Johanniter

Aromer av gräs, mineral, petroleum och lite spritsig Hög syra, ganska lång smak. Fråscht vin i sig. Visar sig att druvan är släkt med riesling – och det är väl inte så konstigt att den är väl jämförbar med just en Riesling.


3) Auxerrois, Franz Herbster
7:90 €

Tyskland, Kirchhofener Batzenberg, Baden

Druva Auxerrois

Den här druvan känner man ju i alla fall igen - till namnet. Dofter av citrus, något mineral, men ganska svaga dofter – lite målarfärg. En tydlig grapfruktbeska och hög syra och hyfsat lång smak om än lite neutral. Kanske jämförbar med någon mindre aromatisk Alsacedruva -Pinot Blanc


4) Gutedel, Weingut H Ullman 2016
5:80 €

Tyskland Staufener Schlossberg, Staufen

Druva: Gutedel

Druvan är samma som Chasselas, men kallas i denna del av Tyskland för just Gutedel. Ett väldigt enkelt vin, låg syra och med mineral, beska och doftar det inte lite kål – skadat ? – njea. Ganska kort i smaken och kanske kan jämföras med ett Chenin Blanc vin av enklare sort


5) Huxelrebe , Rainer Schlumberger 2016
6:30 €

Druva: Huxelrebe

Citrusdofter lime, fruktig med hög syra och hyfsat lång i smaken. En klar beska i avslut. Väldigt lokal druva i Badenområdet. Och näe, kom inte på någon druva att jämföra med – men det här var inget komplicerat vin – så kanske Muskat kan vara en jämföresle – eller varför inte Chasselas smiley

Och då sist men inte minst – ett väldigt aromatiskt vin


6) Ett vin från Guedelon
15 €

– ett medeltida slott under uppbyggnad. Och det här vintet serveras till deras gruppmenyer, som är av medeltidskaraktär – vilket också vinet var. Guedelon är ett projekt där hela slottet – borgen och dess omgivande bebyggelse byggs upp med den teknik, hjälpmedel och verktyg som fanns tillgängliga på medeltiden. Gå in på www.guedelon.fr och häpna över projektet. Eller åk dit och förundras över projektet. Och vinet då – ja säkert smakade vinerna på medeltiden något liknande det som vi nu serverade. Nära besläktad med glögg – grumligt, sött, kaneligt och med lång smak. Inget att lagra… och kanske hellre servera som glögg…..

Druva ? Helt omöjligt att leta reda på - kanske inte ens druvvin - utan fruktvin...smiley

Och det var inte prisvärt – om man inte ser till hela upplevelsen.

Sammanfattningsvis - de tyska vinerna var väl ok, och kanske t o m prisvärda. Man kan väl inte begära så mycket för 5-8 €, men de var i alla fall hantverksmässigt framställd.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post34

Bordeaux

VinrealisternaPosted by Marianne Sat, February 16, 2019 14:18:36

Provning med vinrealisterna

11 november 2018

Vi provade vinerna, blint. Inte en ledtråd. Men eftersom Bordeauxresan närmade sig och de vita vinerna var hyfsat lätta att identifiera som vita bordeauxer, så var det inte långt till att gissa sig till att det var Bordeaux-temat som gällde.

Och, inför Bordeauxresan är det ju smart att prova Bordeauxviner. Ett upplägg med 2 vita och 4 röda. Samtliga från Pessac-Léognan (– dit vi åkte i slutet på nov 2018 för att uppleva ”Portes Ouvertes” – dvs att vinmakarna håller vinkällarna öppna för att alla som vill, ska kunna prova deras viner. Mer om det på annan plats.)

Nu har jag ett problem med vita Bordeauxviner. Jag har hittills inte smakat någon som jag tycker är god, åtminstone att prova utan mat eller annat tillbehör. Kanske jag får en ny upplevelse på denna provning.smiley Under Bordeauxresan borde jag ju i vart fall kunna hitta någon som faller mig i smaken.

Vi provade:

Château Luchey-Halde 2015, Classe 4

58% sauvignon Blanc, 37% Sémillon, 5% Sauvignon Gris, 219:-

Bränd hydraulolja, verkstad, svettig, rökig kålsoppa , med tydlig beska i avslutet…. Nej, inte min smak alltsåsmiley.

Château de Rouillac vin Blanc 2009, Classe 5

90 % Sauvignon Blanc, 10 % Sauvignon Gris 15 €

Päron, aromatisk, vaniljig, blommig citrus, viss restsötma och beska i eftersmaken. Alltså något bättre än det första. :-/. Klart drickbar till rätt mat.smiley


Château Seguin, l´Angelot de Seguin 2013, Classe 5

50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot 17 €

Något blåröd färg, tunn, inte så angenäm doft, men ceder, viol, vanilj, choklad, tobak och viss restsötma och tanniner, kunde kännas bakom den mindre angenäma obestämbara dofter. Inte korkskadad, men kanske något annan ”fel”. smiley

Château La Louviére Rouge 2014, Classe 3

(75896) 299:-

70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot

Mörkröd, med aromer av mörka bär svarta vinbär och choklad. Angenäma hyfsat mjuka tanniner och sammantaget ett bra vin. För mig det bästa just nu i denna provning.

Château De France 2010, Classe 4

(75762) 325:-

60% Cabernet Sauvignon 40% Merlot.

Mörk tät färg, tydliga lakrits och chokladaromer, lite vanilj och mörka bär,strama tanniner och hög syra. Känns ung, ska enligt producenten dricka före 2030. Kommer säkerligen bli mycket bättre om några, eller flera år.smiley

Château La Garde 2010, Classe 3

(74188) 25 € (349:- systemet)

62% merlot, 31% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 2% petit Verdot.

Mörk tät färg, rostade aromer med lite kaffe och mörka bär med tydliga svartvinbär, något kryddigt eldig i munnen. Också ett gott vin som säkert blir bättre med åren.


Nu är vi redo för Bordeaux och Portes Ouvertes 1-2 dec 2018 i Pessac-Léognan.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post30

Pinot Noir från hela världen

VinrealisternaPosted by Marianne Sun, February 03, 2019 13:52:58

Pinot Noir från Hela världen

Blindprovning med Vinrealisterna

Eller nästan blindprovning- maskerade flaskor, men när vinet hälls upp i glasen så ser det ut som ”samma” vin i alla glas – ljus röd och tunn genomskinlig färg, med väldigt liten färgskillnad. Någon kanske är mer tegelröd än de andra, men mycket är ju beroende på hur mycket vin som finns i glaset…, med stor säkerhet är det antagligen Pinot Noir i glasen.

Möjligt alternativ Nebbiolo, men, rent teoretiskt, med tanke på det begränsade odlingsområdet, nästan bara i norra Italien, och besväret att hitta 6 olika men ändå så till färgen lika Nebbiolo… nej det måste vara Pinot Noir x 6. Som en bal på slottet, helt underbart.

Så då är första ledtråden att alla kommer från olika länder och från både gamla och nya världen. Min spontana gissning är då; Frankrike, Italien, Tyskland, USA, Nya Zeeland, och kanske Sydafrika. – det var 2 fel i den gissningen. Inte Italien och inte Sydafrika, utan Österrike och Chile- förstås !


Synintrycket avklarat, så till doftintrycket och smak och min gissning.

Glas 1 – jordgubbsgodis – typ skumtomtar. Tråkig syra och godissmak. Tyskland

Glas 2 - lingon, tydlig ek. Fylligare, balanserad syra. Bra längd. Jättegott. Österrike

Glas 3 – smultron. Fruktig Kändes strävare – balanserad syra. Hyfsad längd. Jättegott. Frankrike.

Glas 4 – lingon, något rökig/ mineral. Sträv och något högre syra, men helt ok. Lite elegant kanske man kan säga. Chile.

Glas 5 – kola, och lite lösningsmedel ? Ännu strävare- och lite acetondoften sitter kvar- märklig doft, men lång och balanserad eftersmak. Nya Zeeland.

Glas 5 – jordgubbssylt, coca-cola. Syltig frukt och kort i smaken. USA.Det är svårt att bestämma vinort…. 1 rätt. smiley
Glas 1 - Tyskland från Pfalz Ruppertsberger, 2974, 79:-

Glas 2 – USA ! Buena Vista, Kalifornien, 6380, 199:-

Glas 3 – Nya Zeeland, Rua, Central Otago, 6265, 159:-

Glas 4 – Österrike ,The Butcher, Burgenland, 70521, 159:-

Glas 5 – Frankrike, Bourgogne, Saint Aubin Premier Cru 2009, Maison Michelle Picard Pitangeret, ca 20 Euro

Glas 6 - Chile Vina Errazuriz, Aconcagua, ca 100:-

Vinrealisterna var överens om att glas nr 2 var det bästa – godaste vinet- så här långt, alltså utan mat.

Prismässigt tycker jag Nya Zeeland vinner. Gillar verkligen den där smultronaromen.

OK, lärdom – Tyskarna är inte så bra på röda viner, USA har ju vunnit över Frankrike tidigare så även denna gång…, Nya Zeeland har ju också bra Pinot Noir. Sen är det ju priset också. Man får ju oftast vad man betalar för. Men det är så otroligt roligt att prova och gissa och fundera på varför man låser in sig i en tankebana! Varför ska jag gissa på USA och Nya Zeeland på de viner som inte var de bästa, när jag vet att jag ofta tycker att de är jättebra !

Bäst till maten då - som var Ankbröst, reducerad sky med hallonbalsamico (underbart god), sötpotatismos – Bourgognen från Frankrike blev riktigt bra, och även Österrikaren lyfte både maten och vinet i sig själv. Tyskland och Chile blev för söta. Men USA och Nya Zeeland försvann väldigt snabbt ur glasen också.smiley

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post28

Loireviner

VinrealisternaPosted by Marianne Fri, September 14, 2018 16:06:42
Vinrealisterna är ett sällskap vinnördar som konstaterat att dyra viner inte alltid är de bästa.

Provning av Loireviner den 24 augusti 2018

Vi provade
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (nr 2275) 85:-
druva: Melon de bourgogne
Clisson Muscadet 2013 (nr 2189) 137:-
druva: Melon de bourgogne
Mentetou-Salon Les Thureaux 2016 (nr 5334) 124:-
druva: Sauvignon Blanc
Domain Roger Champault Côte de Champtin Blanc 2016 (nr 96233) 225:-
druva Sauvignon Blanc
Sancerre le Baronnes Rouge 2014 (nr 75842) 199:-
druva: pinot noire

Vi skulle också ha provat
La Pierre , ett Gamayvin som angavs komma från Loire?? Men, leverantören lyckades leverera ett Chardonnayvin!!! med samma namn "LaPierre". Det uppmärksammade vi inte förrän det var dags att öppna flaskorna smiley

Så det blev att snabbt välja ut ett "jokervin"

Chateaux de Pierreux 2016 (nr 2293) 119:-
ett Beaujolais Cru från Brouilly.

Muscadetvinerna som legat sur lie har likheter i primäraromen - lätt brödighet /jäst, och Sèvre et Main kändes lättare och frächare. Det skiljer 4 år och Clisson hade mer kropp, var fruktigare och längre eftersmak. Kanske inte viner som ska sparas. Men väldigt bra till skaldjursrätter.

Sauvignonvinerna kändes lite beska i inledningen, antagligen för att de kom att provas efter muscadetvinerna. Mentetou-Salon kändes frächt och utan påträngande aromer. Väldigt prisvärt. Domain Roger Champault var riktigt bra också utan påträngande aromer, precis så som ett bra Sancerrevin ska vara. Sauvignon Blanc viner från östra Loire är en klass för sig. Gott till fräscha sallader, fiskrätter och inte minst -getosträtter.

De röda vinerna var dock svåra att jämföra, men båda är bra i sin genre. Le Baronnes Pinot Noire är ett bra Pinot Noirevin, med bra balanserad syra och fruktighet och lång eftersmak. Beaujolais Cru vinet hade en tydlig typisk primärarom av hallon, med bra syra och bra fyllighet för att vara en Gamay. Och den här beaujolaisen har gjorts på traditionellt vinmakarvis utan kolsyrejäsning (alltså inte macerationkarbonic). Båda vinerna fungerar bra till t.ex. rätter med ljust kött, kyckling och om man vågar - lite fylligare fiskrätter.

Vi åt ungsbakad röding, närodlad färskpotatis (20 meter bort i trädgården) och nyskördade grönsaker från växthuset. Sån´t är ju alltid jättegott.

Kvällen bästa : Svårt val, men Mentetou-Salonvinet kändes som det mest prisvärda, och Sancerre le Baronnes Rouge det godaste, eftersom jag gillar Pinot Noire :-)

Nästa provning med Vinrealisterna är 9 november.

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post22