Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Blindprovning - Kvalitetsviner

V10Posted by Marianne Fri, April 26, 2019 14:53:16

Toppviner - vilken druva ? - vilket land?

Blindprovning med V10 - kvalitets viner.

Vilken druva, och vilket land kan vinet komma i från. En ledtråd - vinerna är av årgång 2015, 2014, 2004 och från 1997, en-druvevin (utom ett som var en bordeauxblend), och att de alla kommer från olika länder

Eftersom alla vinerna var täta och mörka i olika röda nyanser så var det i alla fall inte pinot noir, antagligen inte nebbiolo. Druvor som jag gissade på var shiraz, cabernet sauvignon eller möjligtvis sangiovese, men den sista finns inte så många kvalitesviner av utanför Italien....

Det var Cabernet Sauvignon i glasen.

USA

Robert Mondavi, Napa Valley 2014, 429:- , det billigaste vinet.

(71676)

100% Cabernet Sauvignon

Mörk något blåröd, tät. Kryddiga fruktiga aromer av mörka bär, ceder, viol, lite lakrits. Tanniner och hyfsat balanserad syra och ganska lång eftersmak, men det var det första vinet i munnen så det förändrades under provningen. Vinner antagligen på att vila några år.

Chile

Errazuriz, Don Maximiano Founder´s reserv 2015 589:-

(Finns inte på systemet)

En Bordeaux blend med 67% Cabernet Sauvignon, 15 % Carménère, 8% Malbec, 7% Petit Verdot och 3% Cabernet Franc.

Mörkt blåröd, tät, med något jordig doft och lite peppriga aromer, mörkfruktig och ceder finns i doftpaletten. Balanserad syra och, om än unga, tanniner som ändå kändes ganska mjuka i munnen.

Blir säkert bättre med några års lagring.

Australien

Penfolds, Bin 707, Cabernet Sauvignon 2004 2459:- ( för årgång 2014)

(90135)

100% Cabernet Sauvignon

Röd tät färg. Varken blåtoner eller tegeltoner. Helt enkelt röd eller kanske det man kan benämna rubinröd. Härliga aromer, med vaniljtoner, kanske något parfymerat i början, med choklad, kanelkryddigt och karamelligt i den långa eftersmaken. Väl balanserad syra och tanniner. Doftar och smakar väldigt gott, skulle kunna säga att det är publikfriande. Hoppades på att detta var det billigaste vinet J. Så otroligt gott – men tveksamt om det är prisvärt. Men klart det bästa vinet i denna provning. Roligt att prova ett riktigt dyrt vin, som för årgång 2004 är prissatt till runt 4000:- eller mer på olika vinsidor på nätet!

Denna 2004 är alldeles utmärkt att dricka nu, men den från 2014, som finns att tillgå från Systembolaget, rekommenderas att drickas 2019-2050.

Argentina

Weinert, Gran vino reserva 1997 689:-

(90167)

100% Cabernet Sauvignon

Något mindre tät, och med typiskt mogna tegeltoner i den röda färgen. Hade jag serverats detta vin i svart glas, hade jag nog tippat på ett vällagrat vitt vin, från något kustområde. Dofterna var sjövatten, skaldjur och mineraler. Moget jordig i aromerna. Helt avsaknad av fruktighet, men med väldigt mjuka och silkiga tanniner. Någon tyckte ”gosig”, någon tyckte ”massonit”, och någon uttryckte ”vattnig fräschhet” . Någon nämnde också ”korkskadad?” Kanske var det övermoget, för det blev inte bättre och mer aromatiskt, när det luftats i glaset under provningen. Som hyfsat vinkunnig skulle jag säga ”intressant vin”.

Så rolig och intressant provning av ”kvalitetsviner”. Personligen tycker jag att det finns billigare viner som väl håller tillräckligt bra kvalitet för mina gamla smaklökar, och som inte behöver lagras så många år. Men det är ju alltid roligt att prova det dyra och konstatera att ”man har god smak”…. • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post33

Kvalitetsvin från Norra Rhône

V10Posted by Marianne Thu, February 28, 2019 14:56:08

Kvalitetsviner från Norra Rhône.

V 10

21 februari 2019

Att prova fina kvalitetsviner är alltid spännande och utmanande.

Kvalitetsviner från Norra Rhône är inte så väl representerade på Systembolaget, men här har kvällens provningsansvariga (Birgitta och Tommy) lyckats ”hitta” bra och representativa viner från fyra appelationsområden; Condrieu, Hermitage, Cote-Rotie och Cornas.

Norra Rhône har betydligt färre druvor i sina appellationsregler, och i kväll var det bara 2 varianter – Viognier och Syrah.

Hur stor skillnad kan det vara, mellan de olika appelationerna vad gäller de röda vinerna. Vad kan vinmakaren och jordmånen, terroiren göra för skillnad. Och hur mycket gör några års lagring?

Amour de Dieu, Condrieu 2016 (75931) 459:-

Viognier

Bara namnet säger en del. Kärlek till Gud. Så härliga dofter, om man gillar aromatiska viner. Blommig citrus, blandat med kolavanilj. Mmm… och fylligt mjukt i munnen. Örtig karamellig eftersmak. Trots förmodligen låg syra (viognierdruvan har generellt låg syra) ligger den kvar, blandat med blommighet, en bra stund. En schyst smakrik fisk- eller kycklingrätt till detta vin är säkert toppen. Eller bara ett glas, en skön vårdag på altan. Behöver absolut inte sparas.

La Maison Bleue, Hermitage 2016 (nr 90157) 589:-.

Syrah

Blå huset, mörk något blålila färg. Doftaromer från mörka bär, svarta vinbär vanilj, choklad och ceder, något animalisk med en aning peppar. I smaken kommer tanniner först och ligger kvar över frukt och syra. Hyfsat fylligt - och mat ( läs - någon fet sås och något salt) behövs för att möta upp tanninerna. Sammanfattningsvis ganska fruktig stil. Men känns som tanninerna behöver några år innan de blir behagliga.

Ampodium, Cote-Rotie 2016 (nr 90293) 629:-

Syrah

Sökningar på ”Ampodium” ger bara länkar till detta vin, hos olika vinsidor. Hittar inte någon översättning- så får väl nöja mig med att det är namnet på vinet. ?

Mörk, tät och något blålila. Tobak, rök, vitpeppar, något ”kartigt” grön typ grön omogen paprika, mineralisk och något animalisk- och doftar ungt. Även här är tanninerna dominerande om än lite mer bäriga, typ körsbärskärnor. Syran dominera dock mer än tanninerna. Så här behövs också fet och salt mattillbehör. Det här vinet måste nog också få några år till för att komma till sin rätt.

Les Ruchets, Cornas 2012 (nr 72463) 599:-

Syrah

En översättning av namnet Les Ruchets, i word /office gav – ”Nässelutslag” ? och Ruchet blir Bikupa, verkar ju inte så imponerande. Men några nässlor fanns inte i aromerna, möjligtvis lite undervegetation J Men, utifrån etiketten blir det nog bäst med typ bisvärm, som översättning. Rätta mig gärna, någon som kan franska.

Mörk röd, något litet åt tegel hållet, och tät färg. Dofter av kryddiga örter, mörka bär, plommon, svart vinbär, viol och vanilj. En mer mogen doft. Känns fylligt i munnen och vanilj, mörka frukter/bär dominerar något över både tanninerna som är mjukare, och syran. 4 år är ju inte så lång tid, men det är en väsentlig skillnad mot de två yngre vinerna. Sen kan det ju bero på årgången, appelationen och/eller vinmakarens skicklighet. Hur som helst var detta vinet klart bästa röda vinet av de tre. Med rätt mat och tillbehör blir det nog helt fantastiskt.

Som slutsats kan jag konstaterar att röda kvalitetsviner från dessa appellationer bör lagras några år. Gärna 10 år, eller ev mer. Och det är skillnad på appelationerna och vinmakarna stilar.

Viogniervin från Condrieu Norra Rhône är inte alls lika viognierviner från andra områden eller andra länder. • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post31

Jura-provning

V10Posted by Marianne Sat, January 19, 2019 16:07:54

Provning 12 dec 2018

Jura,
enligt Wikipedia

 • – en geologisk period
 • – en bergskedja på månen
 • – en kanton i Schweiz
 • – ett departement i Frankrikes
 • – en ö i Skottland
 • – en vinregion i Frankrike

eller en kaffemaskin ?

Här gäller det en vinregion, i sydöstra Frankrike strax intill Schweiz. Frankrikes minsta vinområde med 2100 ha vinodlingsareal och som kanske mest känt för sitt Vin JauneDet gula vinet.

Ett mycket speciellt vin, som påminner mycket om sherry, både i aromer och vinifiering. Vinet lagras i minst 6 år på fat, under ett jästlager –flour - innan det tappas på flaska. Speciell druva – Savagnin och speciell falska Clavelin som rymmer 62 cl. Vinet görs bara de bra odlingsåren.


Kvällens viner.


Tissot-Maire, mousserande, 65% pinot noir, 23% chardonnay och 2 % poulsard

(nr 78725 – 119:-)


Lite rosastick i färgen, med mineral och citrustoner och en angenäm beska i eftersmak. Klart godkänt bubbel.


Maison Rijckaert Arbois En Paradis Vielles Vignes
, 2016, 100 % chardonnay

(nr 75012 – 229:-)

Smörig kola och fat aromer, ganska fylligt men med relativt låg syra.

Cötes de Jura Récolte, 2016, 100 % chardonnay.

(nr 2327 -154:-)

Citrus och mineraltoner, blandat med vita blommor gula äpplen och en liten oxiderad ton i eftersmak. Relativt hög syra. Vinet utvecklades sig under sittningen, och var mer prisvärt .

Cötes de Jura ,Les Sarres 2016 , 100 % Savagnin

(nr 7513 - 279:- )

Äppligt, smörigt, blommigt, citronkaramelligt, med hög syra och en angenäm oxiderad ton i eftersmak. Några i sällskapet satte detta vin som favorit för kvällen. Alltid spännande med mindre vanliga druvor.

Domaine L´Aigle á Deux Têtes, Les Clous, 2016 , 100 % Poulsard

(nr 90230, 239:-)

Ett rött vin av Pinot Noir-typ. Lätt och fräscht – med kryddiga lingon och hallonaromer. Förvånansvärt fylligt i munnen. Skulle gärna jämföra den med en bourgogne i samma prisklass. Det här vinet gillar jag.Château-Chalon Vin Jaune 2010, 100 % Savagnin

(nr 96276 – 419:- )

Kvällens clou. Det gula vinet – Vin Jaune. Ett sherryliknande vin. Skulle gärna prova tillsammans med en torr sherry för jämförelse. Klart oxiderade aromer, med svamp, äpple och nötter i doften och även en beska och citruskaramellig i eftersmak. Ett typiskt ”nördvin”, men passar utmärkt till Comté-osten som är från området Jura. En coq au vin – gryta, förstärkt med Vin Jaune, passade till den när jag var i Arbois 2012. Jag gillar det här vinet !

 • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post27

Vertikalprovning

V10Posted by Marianne Wed, November 07, 2018 14:46:23

Vertikalprovning V10

Château Musar

Vertikal är roligt.

”If you give my wines more time, they will give you more joy” Serge Hochar

Serge Hochar gav Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.

Vinet är speciellt då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut. Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid att nå vineriet…

Druvorna är Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på 1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager. Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.

Ett Château Musar-vin släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more time – more joy” - helt klart.

Vi genomförde en vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.

Så här tyckte jag

1999 pris 299:- (vid inköp 2006)

Tegelrött, ganska tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh Johnsson. Nu kan jag checka av det. J

2000 pris 389:-

Tegelrött och också ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner också..

Detta vinet släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra vinbloggar var det bra redan 2007.

2004 pris 269:- (vid inköp 2011)

Mer rubinrött, med en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga. Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja då druvorna hade en hög sockerhalt.

2006 pris 329:- (vid inköp 2017)

Ett mörkare rött vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas – det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog det behöver fler år i flaskan.

2010 pris 339:-

En tät mörkröd färg. Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin. Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt. Kan vara idé att lägga på lager..

Årgången hade väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.

Det finns en del årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga undan några år…

Och om man skulle fundera över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om. 2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.

Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar...


 • Comments(1)//vinblogg.croneback.se/#post26

Viner från Kaiserstuhl

V10Posted by Marianne Sat, September 22, 2018 16:45:14
V10, är 10 glada vinprovare med intresse för varierande vinutmaningar och gärna med lite twist och vinklingar på provningarna.


Denna provning med viner från Kaiserstuhl, hos Marlies, tror jag alla vi som var med, kommer att minnas som en av de absolut bästa vinprovningarna och dessutom med fantastisk mat till vinerna.

Kaiserstuhl i Tyskland, Baden, levererar inte så många viner till systembolaget, tyvärr, men det finns en del i beställningsortimentet. Geografiskt ligger det nordväst om Freiburg, med Alsace och Colmar mittemot på andra sidan Rhen. Enligt Wikipedia ligger Kaiserstuhl på ett vulkaniskt bergsmassiv, dock inte högre än 557 m. Kalkhaltig flygsand från alperna över det vulkansiska ursprunget har bidragit till fantastiska förutstättningar för vinodling.

Vi provade 4 vita och 4 röda viner, varav en joker från Nya Zeeland.

Vitt: 2 weissburgunder (pinot blanc) och 2 grauburgunder (pinot gris)

Vinerna var inte av sorten alkoholsvaga intetsägande tyska vita viner, och definitivt bevis på att dessa druvor, från rätt terroir och rätt vinmakare kan ge fantastiska viner.

1.Weisser Burgunder Baden, 2015, producent Karl H. Johner
Citrus, fräscht äpple och mineralaromer som utvecklades till lite petroltoner med balanserad syra lång eftersmak. 14 % alkohol.

2.Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder, 2016, producent Franz Keller
Blommiga aromer, med citrus och mineral och en anstrykning av vanilj. Bra syra och även här lång angenäm eftersmak. "Bara" 12,5% alkohol.

3. Bercher, Burkheimer Schlossgarten, Villinger, Grauburgunder, 2016, producent Weingut Bercher.
Mineraliga, apelsinblommiga och örtiga aromer. Väl balanserad syra med lång angenäm eftersmak. 14,5% alkohol.

4. Bercher, Burkheimer Feuerberg, Halsen, Grauburgunder 2015, producent Weingut Bercher.
Mineral, vax, honung och något mer kryddig i aromerna. Balanserad syra. 13,5%.

Alla vinerna smakade fantastiska, och till Pumpasoppa med ugnsrostade parmaskinksflingor var Burkheimer Feuerberg något bättre med utvecklande aromer i smakkombinationen.Rött: 4 spätburgunder (pinot noir)

Fantastiska bevis på att tyska vinmakare kan producera otroligt goda röda viner!


1. Salwey GG Henekenberg Spätburgunder, 2013. producent weingut Konrad Salwey.
Aromer av hallon, lingon, lite mineralig, örtig och lite undervegitaiton. Bra syra och fin eftersmak. 13,5% alkohol.

2. Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014. producent Weingut Dr Heger.
Härliga aromer av lingon, hallon något kryddig, med balanserad fräch undervegetation. Balanserad syra och lång härlig eftersmak. Jag skulle lätt vara tvärsäker på att detta var en pinot noire från bourgogne. 13,5% alkohol.

3. Blauer Spätburgunder Baden, 2013 , producent Karl H. Johner. 13 %

4. Johner Pinot Noire Gladstone, New Zealand, 2105 producent Karl H. Johner. 14%

Båda dessa viner är producerade av Karl H.Johner, ett i Tyskland och ett i hans vingård på Nya Zeeland. De var mycket smakrika och tyngre än de 2 andra. Fantastiska pinot noirearomer, härlig lång eftersmak och balanserad syra. Mer lika nya världens Pinot Noireviner, och "nya zeeländaren" kanske ännu något mer !

Alla dessa viner var perfekta till lammkotletter med ungrostade grönsaker och 3 såser, ajvar, kryddaioli, och myntatsatsiki.

Bästa vinet i denna provning:

Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014.

Och.. vilket skulle nämnts först, ett välkomstbubbel - med goda tillbehör !!

Måste säga att vi blev bortskämda med god mat o dryck denna kväll !


 • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post23