Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Jura-provning

V10Posted by Marianne Sat, January 19, 2019 16:07:54

Provning 12 dec 2018

Jura,
enligt Wikipedia

  • – en geologisk period
  • – en bergskedja på månen
  • – en kanton i Schweiz
  • – ett departement i Frankrikes
  • – en ö i Skottland
  • – en vinregion i Frankrike

eller en kaffemaskin ?

Här gäller det en vinregion, i sydöstra Frankrike strax intill Schweiz. Frankrikes minsta vinområde med 2100 ha vinodlingsareal och som kanske mest känt för sitt Vin JauneDet gula vinet.

Ett mycket speciellt vin, som påminner mycket om sherry, både i aromer och vinifiering. Vinet lagras i minst 6 år på fat, under ett jästlager –flour - innan det tappas på flaska. Speciell druva – Savagnin och speciell falska Clavelin som rymmer 62 cl. Vinet görs bara de bra odlingsåren.


Kvällens viner.


Tissot-Maire, mousserande, 65% pinot noir, 23% chardonnay och 2 % poulsard

(nr 78725 – 119:-)


Lite rosastick i färgen, med mineral och citrustoner och en angenäm beska i eftersmak. Klart godkänt bubbel.


Maison Rijckaert Arbois En Paradis Vielles Vignes
, 2016, 100 % chardonnay

(nr 75012 – 229:-)

Smörig kola och fat aromer, ganska fylligt men med relativt låg syra.

Cötes de Jura Récolte, 2016, 100 % chardonnay.

(nr 2327 -154:-)

Citrus och mineraltoner, blandat med vita blommor gula äpplen och en liten oxiderad ton i eftersmak. Relativt hög syra. Vinet utvecklades sig under sittningen, och var mer prisvärt .

Cötes de Jura ,Les Sarres 2016 , 100 % Savagnin

(nr 7513 - 279:- )

Äppligt, smörigt, blommigt, citronkaramelligt, med hög syra och en angenäm oxiderad ton i eftersmak. Några i sällskapet satte detta vin som favorit för kvällen. Alltid spännande med mindre vanliga druvor.

Domaine L´Aigle á Deux Têtes, Les Clous, 2016 , 100 % Poulsard

(nr 90230, 239:-)

Ett rött vin av Pinot Noir-typ. Lätt och fräscht – med kryddiga lingon och hallonaromer. Förvånansvärt fylligt i munnen. Skulle gärna jämföra den med en bourgogne i samma prisklass. Det här vinet gillar jag.Château-Chalon Vin Jaune 2010, 100 % Savagnin

(nr 96276 – 419:- )

Kvällens clou. Det gula vinet – Vin Jaune. Ett sherryliknande vin. Skulle gärna prova tillsammans med en torr sherry för jämförelse. Klart oxiderade aromer, med svamp, äpple och nötter i doften och även en beska och citruskaramellig i eftersmak. Ett typiskt ”nördvin”, men passar utmärkt till Comté-osten som är från området Jura. En coq au vin – gryta, förstärkt med Vin Jaune, passade till den när jag var i Arbois 2012. Jag gillar det här vinet !

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post27

Vertikalprovning

V10Posted by Marianne Wed, November 07, 2018 14:46:23

Vertikalprovning V10

Château Musar

Vertikal är roligt.

”If you give my wines more time, they will give you more joy” Serge Hochar

Serge Hochar gav Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.

Vinet är speciellt då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut. Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid att nå vineriet…

Druvorna är Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på 1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager. Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.

Ett Château Musar-vin släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more time – more joy” - helt klart.

Vi genomförde en vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.

Så här tyckte jag

1999 pris 299:- (vid inköp 2006)

Tegelrött, ganska tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh Johnsson. Nu kan jag checka av det. J

2000 pris 389:-

Tegelrött och också ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner också..

Detta vinet släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra vinbloggar var det bra redan 2007.

2004 pris 269:- (vid inköp 2011)

Mer rubinrött, med en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga. Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja då druvorna hade en hög sockerhalt.

2006 pris 329:- (vid inköp 2017)

Ett mörkare rött vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas – det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog det behöver fler år i flaskan.

2010 pris 339:-

En tät mörkröd färg. Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin. Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt. Kan vara idé att lägga på lager..

Årgången hade väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.

Det finns en del årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga undan några år…

Och om man skulle fundera över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om. 2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.

Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar...


  • Comments(1)//vinblogg.croneback.se/#post26

Viner från Kaiserstuhl

V10Posted by Marianne Sat, September 22, 2018 16:45:14
V10, är 10 glada vinprovare med intresse för varierande vinutmaningar och gärna med lite twist och vinklingar på provningarna.


Denna provning med viner från Kaiserstuhl, hos Marlies, tror jag alla vi som var med, kommer att minnas som en av de absolut bästa vinprovningarna och dessutom med fantastisk mat till vinerna.

Kaiserstuhl i Tyskland, Baden, levererar inte så många viner till systembolaget, tyvärr, men det finns en del i beställningsortimentet. Geografiskt ligger det nordväst om Freiburg, med Alsace och Colmar mittemot på andra sidan Rhen. Enligt Wikipedia ligger Kaiserstuhl på ett vulkaniskt bergsmassiv, dock inte högre än 557 m. Kalkhaltig flygsand från alperna över det vulkansiska ursprunget har bidragit till fantastiska förutstättningar för vinodling.

Vi provade 4 vita och 4 röda viner, varav en joker från Nya Zeeland.

Vitt: 2 weissburgunder (pinot blanc) och 2 grauburgunder (pinot gris)

Vinerna var inte av sorten alkoholsvaga intetsägande tyska vita viner, och definitivt bevis på att dessa druvor, från rätt terroir och rätt vinmakare kan ge fantastiska viner.

1.Weisser Burgunder Baden, 2015, producent Karl H. Johner
Citrus, fräscht äpple och mineralaromer som utvecklades till lite petroltoner med balanserad syra lång eftersmak. 14 % alkohol.

2.Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder, 2016, producent Franz Keller
Blommiga aromer, med citrus och mineral och en anstrykning av vanilj. Bra syra och även här lång angenäm eftersmak. "Bara" 12,5% alkohol.

3. Bercher, Burkheimer Schlossgarten, Villinger, Grauburgunder, 2016, producent Weingut Bercher.
Mineraliga, apelsinblommiga och örtiga aromer. Väl balanserad syra med lång angenäm eftersmak. 14,5% alkohol.

4. Bercher, Burkheimer Feuerberg, Halsen, Grauburgunder 2015, producent Weingut Bercher.
Mineral, vax, honung och något mer kryddig i aromerna. Balanserad syra. 13,5%.

Alla vinerna smakade fantastiska, och till Pumpasoppa med ugnsrostade parmaskinksflingor var Burkheimer Feuerberg något bättre med utvecklande aromer i smakkombinationen.Rött: 4 spätburgunder (pinot noir)

Fantastiska bevis på att tyska vinmakare kan producera otroligt goda röda viner!


1. Salwey GG Henekenberg Spätburgunder, 2013. producent weingut Konrad Salwey.
Aromer av hallon, lingon, lite mineralig, örtig och lite undervegitaiton. Bra syra och fin eftersmak. 13,5% alkohol.

2. Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014. producent Weingut Dr Heger.
Härliga aromer av lingon, hallon något kryddig, med balanserad fräch undervegetation. Balanserad syra och lång härlig eftersmak. Jag skulle lätt vara tvärsäker på att detta var en pinot noire från bourgogne. 13,5% alkohol.

3. Blauer Spätburgunder Baden, 2013 , producent Karl H. Johner. 13 %

4. Johner Pinot Noire Gladstone, New Zealand, 2105 producent Karl H. Johner. 14%

Båda dessa viner är producerade av Karl H.Johner, ett i Tyskland och ett i hans vingård på Nya Zeeland. De var mycket smakrika och tyngre än de 2 andra. Fantastiska pinot noirearomer, härlig lång eftersmak och balanserad syra. Mer lika nya världens Pinot Noireviner, och "nya zeeländaren" kanske ännu något mer !

Alla dessa viner var perfekta till lammkotletter med ungrostade grönsaker och 3 såser, ajvar, kryddaioli, och myntatsatsiki.

Bästa vinet i denna provning:

Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014.

Och.. vilket skulle nämnts först, ett välkomstbubbel - med goda tillbehör !!

Måste säga att vi blev bortskämda med god mat o dryck denna kväll !


  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post23