Cronmari Vinblogg

VertikalprovningV10

Posted by Marianne Wed, November 07, 2018 14:46:23

Vertikalprovning V10

Château Musar

Vertikal är roligt.

Blog image

”If you give my wines more time, they will give you more joy” Serge Hochar

Serge Hochar gav Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.

Vinet är speciellt då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut. Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid att nå vineriet…

Druvorna är Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på 1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager. Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.

Ett Château Musar-vin släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more time – more joy” - helt klart.

Vi genomförde en vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.

Blog image

Så här tyckte jag

1999 pris 299:- (vid inköp 2006)

Tegelrött, ganska tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh Johnsson. Nu kan jag checka av det. J

2000 pris 389:-

Tegelrött och också ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner också..

Detta vinet släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra vinbloggar var det bra redan 2007.

2004 pris 269:- (vid inköp 2011)

Mer rubinrött, med en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga. Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja då druvorna hade en hög sockerhalt.

2006 pris 329:- (vid inköp 2017)

Ett mörkare rött vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas – det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog det behöver fler år i flaskan.

2010 pris 339:-

En tät mörkröd färg. Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin. Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt. Kan vara idé att lägga på lager..

Årgången hade väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.

Det finns en del årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga undan några år…

Och om man skulle fundera över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om. 2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.

Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar...Blog image






VertikalprovningVinprovning

Posted by Marianne Tue, October 30, 2018 15:52:20

Chateau Dalem – Vertikalprovning

17 oktober på Wijnjas


En inbjudan från vinimportör Robert Rask, till en vertikalprovning, 6 årgångar av Bordeauxvinet Chateau Dalem, och 3 -rätters på Wijnjas källarrestaurang, måste ju bara bli en upplevelse. Och det blev det.

Chateau Dalem, ett 1700-tals slott i Fronsac helt nära Pomerol och Saint Emillion som Michel Rullier tog över 1955, och startade en modernisering av vinanläggningen, för att få bättre kvalitet på vinerna och kunna marknadsföra den internationellt. Dottern Birgitte tog över vineriet 2002, med fortsatt inriktning av kvalitetsvin. Hennes arbete i vingårdarna och i vineriet har resulterat i internationellt erkända viner. Många kända vinkritiker såsom bl.a. Win Spectator, Robert Paker, The Wine Advocate, Decanter, Janice Robinson och många andra har gett hennes viner toppbetyg.

Druvblandningen är 90% Merlot 10 % Cabernet Franc.

Och sen mina betyg då… jag som bara tycker att det är roligt och spännande med de olikheter som olika årgångar av ”samma” vin uppvisar.

Jag har uppskattat priset på vinerna utifrån prisangivelser på wine-searcher.com

Så detta är vad vi provade, tillsammans med några smårätter.

Blog image

Château Dalem 2015 & 2014 (ca 250:-)

Steak tartare med brynt lök, dijonsenap och persilja

Båda mycket mörkfruktiga, med tydliga svartvinbärsaromer. Cedertoner och unga tanniner - ganska mycket strävhet alltså. 2014 kändes något ”elegantare” medan 2015 var något mer intensiv och kraftig i sin struktur. Hög alkoholhalt i båda (15%). Båda var utmärkta till maten.

Château Dalem 2001 & 1999 ( ca 500 – 600:- )

Bakat ägg med tryffelbrie, bacon, jordärtskocka och friterad lök.

Här finns både undervegetation, skog , ceder och viss fruktighet. Den 1999 kändes elegantare och 2001 kraftigare. Båda med ett äldre vins härliga långa och föränderliga eftersmak som ligger kvar i munnen som en karamell. Med den maten kan inget vin kännas fel…

Blog image

Château Dalem 1970 & 1967 ( ca 2000:-)

Anka med betor, kantareller rökt lök och anksmörsås.

1970, mera skog och undervegetation och svamp, mjuk i munnen och fruktig fräschhet med lång syra och lång härlig föränderlig eftersmak. 1967 kändes något ”platt”, ceder och lite chokladig med lägre syra utan tanniner men mycket lång smak.

Vi fick också prova

Château Dalem 1990 Magnumflaska( ca 700 – 800:-)

Här fanns mera ”godistoner” såsom laktris, choklad och lite mynta. Kraftigt med tydliga tanniner.

Alla vinerna hade hög alkoholhalt 14 -15 %, och när 1990 smakades så var gommen och smaklökarna tillvanda av de fantastiska vinerna och maten, så det mesta smakade gott.

Men till sist så tycker jag nog att 2015 och 2001 var de bästa och kanske de mest prisvärda. 2001 utvecklades i glaset under kvällen och 2015 kan ju säker ligga till sig i vinkylen. Men 1970 var ju också härlig. Så svårt att välja, men dryga 2000:- är ju mycket pengar… så kvällen vinnare : 2015. Det är tur att man har enkel smak.


Tack till Birgitte Rullier och Robert Rask
Blog image

Folk o Folk provningVinprovning

Posted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55


I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17




Blog image

Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Blog imageNovellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…



Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.





Viner från KaiserstuhlV10

Posted by Marianne Sat, September 22, 2018 16:45:14

V10, är 10 glada vinprovare med intresse för varierande vinutmaningar och gärna med lite twist och vinklingar på provningarna.
Blog image

Denna provning med viner från Kaiserstuhl, hos Marlies, tror jag alla vi som var med, kommer att minnas som en av de absolut bästa vinprovningarna och dessutom med fantastisk mat till vinerna.

Kaiserstuhl i Tyskland, Baden, levererar inte så många viner till systembolaget, tyvärr, men det finns en del i beställningsortimentet. Geografiskt ligger det nordväst om Freiburg, med Alsace och Colmar mittemot på andra sidan Rhen. Enligt Wikipedia ligger Kaiserstuhl på ett vulkaniskt bergsmassiv, dock inte högre än 557 m. Kalkhaltig flygsand från alperna över det vulkansiska ursprunget har bidragit till fantastiska förutstättningar för vinodling.

Vi provade 4 vita och 4 röda viner, varav en joker från Nya Zeeland.

Vitt: 2 weissburgunder (pinot blanc) och 2 grauburgunder (pinot gris)

Vinerna var inte av sorten alkoholsvaga intetsägande tyska vita viner, och definitivt bevis på att dessa druvor, från rätt terroir och rätt vinmakare kan ge fantastiska viner.

1.Weisser Burgunder Baden, 2015, producent Karl H. Johner
Citrus, fräscht äpple och mineralaromer som utvecklades till lite petroltoner med balanserad syra lång eftersmak. 14 % alkohol.

2.Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder, 2016, producent Franz Keller
Blommiga aromer, med citrus och mineral och en anstrykning av vanilj. Bra syra och även här lång angenäm eftersmak. "Bara" 12,5% alkohol.

3. Bercher, Burkheimer Schlossgarten, Villinger, Grauburgunder, 2016, producent Weingut Bercher.
Mineraliga, apelsinblommiga och örtiga aromer. Väl balanserad syra med lång angenäm eftersmak. 14,5% alkohol.

4. Bercher, Burkheimer Feuerberg, Halsen, Grauburgunder 2015, producent Weingut Bercher.
Mineral, vax, honung och något mer kryddig i aromerna. Balanserad syra. 13,5%.

Alla vinerna smakade fantastiska, och till Pumpasoppa med ugnsrostade parmaskinksflingor var Burkheimer Feuerberg något bättre med utvecklande aromer i smakkombinationen.

Blog imageBlog image

Rött: 4 spätburgunder (pinot noir)

Fantastiska bevis på att tyska vinmakare kan producera otroligt goda röda viner!

Blog image
1. Salwey GG Henekenberg Spätburgunder, 2013. producent weingut Konrad Salwey.
Aromer av hallon, lingon, lite mineralig, örtig och lite undervegitaiton. Bra syra och fin eftersmak. 13,5% alkohol.

2. Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014. producent Weingut Dr Heger.
Härliga aromer av lingon, hallon något kryddig, med balanserad fräch undervegetation. Balanserad syra och lång härlig eftersmak. Jag skulle lätt vara tvärsäker på att detta var en pinot noire från bourgogne. 13,5% alkohol.

3. Blauer Spätburgunder Baden, 2013 , producent Karl H. Johner. 13 %

4. Johner Pinot Noire Gladstone, New Zealand, 2105 producent Karl H. Johner. 14%

Båda dessa viner är producerade av Karl H.Johner, ett i Tyskland och ett i hans vingård på Nya Zeeland. De var mycket smakrika och tyngre än de 2 andra. Fantastiska pinot noirearomer, härlig lång eftersmak och balanserad syra. Mer lika nya världens Pinot Noireviner, och "nya zeeländaren" kanske ännu något mer !

Alla dessa viner var perfekta till lammkotletter med ungrostade grönsaker och 3 såser, ajvar, kryddaioli, och myntatsatsiki.
Blog image
Bästa vinet i denna provning:

Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014.

Och.. vilket skulle nämnts först, ett välkomstbubbel - med goda tillbehör !!

Blog imageMåste säga att vi blev bortskämda med god mat o dryck denna kväll !






LoirevinerVinrealisterna

Posted by Marianne Fri, September 14, 2018 16:06:42

Vinrealisterna är ett sällskap vinnördar som konstaterat att dyra viner inte alltid är de bästa.

Provning av Loireviner den 24 augusti 2018
Blog image
Vi provade
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (nr 2275) 85:-
druva: Melon de bourgogne
Clisson Muscadet 2013 (nr 2189) 137:-
druva: Melon de bourgogne
Mentetou-Salon Les Thureaux 2016 (nr 5334) 124:-
druva: Sauvignon Blanc
Domain Roger Champault Côte de Champtin Blanc 2016 (nr 96233) 225:-
druva Sauvignon Blanc
Sancerre le Baronnes Rouge 2014 (nr 75842) 199:-
druva: pinot noire

Vi skulle också ha provat
La Pierre , ett Gamayvin som angavs komma från Loire?? Men, leverantören lyckades leverera ett Chardonnayvin!!! med samma namn "LaPierre". Det uppmärksammade vi inte förrän det var dags att öppna flaskorna smiley

Så det blev att snabbt välja ut ett "jokervin"

Chateaux de Pierreux 2016 (nr 2293) 119:-
ett Beaujolais Cru från Brouilly.

Muscadetvinerna som legat sur lie har likheter i primäraromen - lätt brödighet /jäst, och Sèvre et Main kändes lättare och frächare. Det skiljer 4 år och Clisson hade mer kropp, var fruktigare och längre eftersmak. Kanske inte viner som ska sparas. Men väldigt bra till skaldjursrätter.

Sauvignonvinerna kändes lite beska i inledningen, antagligen för att de kom att provas efter muscadetvinerna. Mentetou-Salon kändes frächt och utan påträngande aromer. Väldigt prisvärt. Domain Roger Champault var riktigt bra också utan påträngande aromer, precis så som ett bra Sancerrevin ska vara. Sauvignon Blanc viner från östra Loire är en klass för sig. Gott till fräscha sallader, fiskrätter och inte minst -getosträtter.

De röda vinerna var dock svåra att jämföra, men båda är bra i sin genre. Le Baronnes Pinot Noire är ett bra Pinot Noirevin, med bra balanserad syra och fruktighet och lång eftersmak. Beaujolais Cru vinet hade en tydlig typisk primärarom av hallon, med bra syra och bra fyllighet för att vara en Gamay. Och den här beaujolaisen har gjorts på traditionellt vinmakarvis utan kolsyrejäsning (alltså inte macerationkarbonic). Båda vinerna fungerar bra till t.ex. rätter med ljust kött, kyckling och om man vågar - lite fylligare fiskrätter.

Vi åt ungsbakad röding, närodlad färskpotatis (20 meter bort i trädgården) och nyskördade grönsaker från växthuset. Sån´t är ju alltid jättegott.

Kvällen bästa : Svårt val, men Mentetou-Salonvinet kändes som det mest prisvärda, och Sancerre le Baronnes Rouge det godaste, eftersom jag gillar Pinot Noire :-)

Nästa provning med Vinrealisterna är 9 november.