Cronmari Vinblogg

Okända druvor -blindprovningVinrealisterna

Posted by Marianne Sun, May 19, 2019 22:33:44

Vinprovning med vinrealisterna 5 april 2019

Udda ”okända” vita druvor.

Sex flaskor vitt vin, med ett undantag inhandlade under vår semesterresa i Tyskland och Frankrike sommaren 2018.

En blindprovning med frågan – vad, vilken druva skulle man kunna jämföra respektive vin med. Samtliga viner var endruveviner.

Inte alls dyra viner, inte alls särskilt fantastiska heller, men som sann ”vinsnobb” kanske de skulle kunna benämnas ”intressanta” smiley, eller kanske inte ens det.

Näe. Inte direkt någon av typen exklusiv provning – men det är ju också intressant, eller hur. Och minst exkulsiv av de sex viner var det sista – men intressant…..

Blog image

Undantaget:

1) Neroameta, Mastroberadrdino 2017 (92050) 195:-

Italien, Kampanien

Druva: Aglianico

Ett vitt Italienskt vin från en röd druva. Måste ju vara intressant… Medel till hög syra, citrus – karamellig, fruktig ngt vanlij och en sälta i avslut. Kanske jämförbar med Albarino

Helt ok vin, men inte till det priset.


2) Johanniter , Zähringer
8.90 €

Tyskland Heitersheim, Staufen

Druva: Johanniter

Aromer av gräs, mineral, petroleum och lite spritsig Hög syra, ganska lång smak. Fråscht vin i sig. Visar sig att druvan är släkt med riesling – och det är väl inte så konstigt att den är väl jämförbar med just en Riesling.


3) Auxerrois, Franz Herbster
7:90 €

Tyskland, Kirchhofener Batzenberg, Baden

Druva Auxerrois

Den här druvan känner man ju i alla fall igen - till namnet. Dofter av citrus, något mineral, men ganska svaga dofter – lite målarfärg. En tydlig grapfruktbeska och hög syra och hyfsat lång smak om än lite neutral. Kanske jämförbar med någon mindre aromatisk Alsacedruva -Pinot Blanc


4) Gutedel, Weingut H Ullman 2016
5:80 €

Tyskland Staufener Schlossberg, Staufen

Druva: Gutedel

Druvan är samma som Chasselas, men kallas i denna del av Tyskland för just Gutedel. Ett väldigt enkelt vin, låg syra och med mineral, beska och doftar det inte lite kål – skadat ? – njea. Ganska kort i smaken och kanske kan jämföras med ett Chenin Blanc vin av enklare sort


5) Huxelrebe , Rainer Schlumberger 2016
6:30 €

Druva: Huxelrebe

Citrusdofter lime, fruktig med hög syra och hyfsat lång i smaken. En klar beska i avslut. Väldigt lokal druva i Badenområdet. Och näe, kom inte på någon druva att jämföra med – men det här var inget komplicerat vin – så kanske Muskat kan vara en jämföresle – eller varför inte Chasselas smiley

Och då sist men inte minst – ett väldigt aromatiskt vin


6) Ett vin från Guedelon
15 €

– ett medeltida slott under uppbyggnad. Och det här vintet serveras till deras gruppmenyer, som är av medeltidskaraktär – vilket också vinet var. Guedelon är ett projekt där hela slottet – borgen och dess omgivande bebyggelse byggs upp med den teknik, hjälpmedel och verktyg som fanns tillgängliga på medeltiden. Gå in på www.guedelon.fr och häpna över projektet. Eller åk dit och förundras över projektet. Och vinet då – ja säkert smakade vinerna på medeltiden något liknande det som vi nu serverade. Nära besläktad med glögg – grumligt, sött, kaneligt och med lång smak. Inget att lagra… och kanske hellre servera som glögg…..

Druva ? Helt omöjligt att leta reda på - kanske inte ens druvvin - utan fruktvin...smiley

Och det var inte prisvärt – om man inte ser till hela upplevelsen.

Sammanfattningsvis - de tyska vinerna var väl ok, och kanske t o m prisvärda. Man kan väl inte begära så mycket för 5-8 €, men de var i alla fall hantverksmässigt framställd.

Blindprovning - KvalitetsvinerV10

Posted by Marianne Fri, April 26, 2019 14:53:16

Toppviner - vilken druva ? - vilket land?

Blindprovning med V10 - kvalitets viner.

Vilken druva, och vilket land kan vinet komma i från. En ledtråd - vinerna är av årgång 2015, 2014, 2004 och från 1997, en-druvevin (utom ett som var en bordeauxblend), och att de alla kommer från olika länder

Eftersom alla vinerna var täta och mörka i olika röda nyanser så var det i alla fall inte pinot noir, antagligen inte nebbiolo. Druvor som jag gissade på var shiraz, cabernet sauvignon eller möjligtvis sangiovese, men den sista finns inte så många kvalitesviner av utanför Italien....

Det var Cabernet Sauvignon i glasen.

Blog image

USA

Robert Mondavi, Napa Valley 2014, 429:- , det billigaste vinet.

(71676)

100% Cabernet Sauvignon

Mörk något blåröd, tät. Kryddiga fruktiga aromer av mörka bär, ceder, viol, lite lakrits. Tanniner och hyfsat balanserad syra och ganska lång eftersmak, men det var det första vinet i munnen så det förändrades under provningen. Vinner antagligen på att vila några år.

Chile

Errazuriz, Don Maximiano Founder´s reserv 2015 589:-

(Finns inte på systemet)

En Bordeaux blend med 67% Cabernet Sauvignon, 15 % Carménère, 8% Malbec, 7% Petit Verdot och 3% Cabernet Franc.

Mörkt blåröd, tät, med något jordig doft och lite peppriga aromer, mörkfruktig och ceder finns i doftpaletten. Balanserad syra och, om än unga, tanniner som ändå kändes ganska mjuka i munnen.

Blir säkert bättre med några års lagring.

Australien

Penfolds, Bin 707, Cabernet Sauvignon 2004 2459:- ( för årgång 2014)

(90135)

100% Cabernet Sauvignon

Röd tät färg. Varken blåtoner eller tegeltoner. Helt enkelt röd eller kanske det man kan benämna rubinröd. Härliga aromer, med vaniljtoner, kanske något parfymerat i början, med choklad, kanelkryddigt och karamelligt i den långa eftersmaken. Väl balanserad syra och tanniner. Doftar och smakar väldigt gott, skulle kunna säga att det är publikfriande. Hoppades på att detta var det billigaste vinet J. Så otroligt gott – men tveksamt om det är prisvärt. Men klart det bästa vinet i denna provning. Roligt att prova ett riktigt dyrt vin, som för årgång 2004 är prissatt till runt 4000:- eller mer på olika vinsidor på nätet!

Denna 2004 är alldeles utmärkt att dricka nu, men den från 2014, som finns att tillgå från Systembolaget, rekommenderas att drickas 2019-2050.

Argentina

Weinert, Gran vino reserva 1997 689:-

(90167)

100% Cabernet Sauvignon

Något mindre tät, och med typiskt mogna tegeltoner i den röda färgen. Hade jag serverats detta vin i svart glas, hade jag nog tippat på ett vällagrat vitt vin, från något kustområde. Dofterna var sjövatten, skaldjur och mineraler. Moget jordig i aromerna. Helt avsaknad av fruktighet, men med väldigt mjuka och silkiga tanniner. Någon tyckte ”gosig”, någon tyckte ”massonit”, och någon uttryckte ”vattnig fräschhet” . Någon nämnde också ”korkskadad?” Kanske var det övermoget, för det blev inte bättre och mer aromatiskt, när det luftats i glaset under provningen. Som hyfsat vinkunnig skulle jag säga ”intressant vin”.

Så rolig och intressant provning av ”kvalitetsviner”. Personligen tycker jag att det finns billigare viner som väl håller tillräckligt bra kvalitet för mina gamla smaklökar, och som inte behöver lagras så många år. Men det är ju alltid roligt att prova det dyra och konstatera att ”man har god smak”….Folk o Folk provningVinprovning

Posted by Marianne Wed, April 03, 2019 12:54:59

Folk o Folk provning

Amarone & Grappa

Provning på Näringslivets hus den 20 mars 2019

Det är svårt att motstå denna provningskombination – Amarone och Grappa, vilket många andra också tyckte. Lite för mycket folk i den annars mycket trevliga miljön. Därtill väl alkoholstarka drycker, medförde att det blev lite väl hög ljudnivå. Mats Claësson som presentatör gjorde sitt bästa för att, innan alkoholens inverkan på ljudnivån blivit alltför hög, hinna med att kunnigt ge intressant information om dryckerna, såsom att ”amar” betyder ”bitter”, att en amarone är som bäst efter 10-15 år, att några är gjorda på s.k. traditionellt sätt - robusta och komplexa och kraftiga och några mer moderna, mer fruktiga och mjukare och kanske lättare att kombinera till mat. Och inte minst hur man identifierar ett kvalitetsvin lätt som en plätt, eller…?

Så här är det:

Kvalitet = 1) Balans 2)Komplexitet 3)Lång eftersmak 4) Intensitet i smak och aromer.

Som alltid serverade en mycket vällagad och delikat varmrätt- hjortstek med sötpotatispure gräddsås och bakade syrliga tomater som tillbehör.

Provningen

Blog image

Amarone

Pasqua Amarone della Valpolicella 2015 229:-

(2358)

65% Corvina, 25% Rondinella,5 % Corvinone 5 % Negrara- 3 månaders tork och lagrad i små ekfat i 18-20 månader. Tillhör den moderna stilen.

Kryddig fruktig och hyfsat lång eftersmak – (men det första vinet att prova)

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2012 289:-

(74846)

70% Corvina, 20 % Rondinella, 10 % Corvinone, 4 månadres torktis och 3 års lagring på Slavonska ekfat.

Något spritig, russin, och lite längre eftersmak. Tillhör den traditionella stilen - lite mer robust och bra längd. Helt ok, men inte den bästa ikväl.

Terre di Cariano Amarone della Valpolicella Classico 2012 319:-

(3122)

60% Corvina 25 % Rondinella 5 % Corvinone, 5 % Croatina, 10 % Osoleta – 4 månders torktid, och 70% av vinet lagrat i ek- och körbärsfat i 18 månader, resterande 30 % av vinet lagrades i sörre ekfat.

Aromer av körsbär, mandel, bigarråer, russin vanilj, lite choklad. Framställs enligt den traditionella metoden. Känns balanserad och har en bra längd, med tydliga men mjuka tanniner. God, kvällens bästa Amarone. Kanske t.o.m. prisvärd, om man vill ha en bra Amarone. Fungerade utmärkt till maten.

Mai dire Mai (övers – säg aldrig, aldrig J) Amarone della Valplocella 2010 950:-

(76155)

65 % Corvina, 10 % Rondinella, 15 % Corvinone, 10 % Osoleta – torkade i 4 mån och lagrad i nya franska ekfat i 2 år.

Chokladaromer, kryddig, fat, ceder, fyllig, sträv. Motsvarar inte priset. Kanske blir mjukare om några år. För kraftig i maten, men inte heller angenäm efter maten. Möjligt att en bit ost hade gjort bättre rättvisa till vinet. Men roligt att prova en dyr Amarone.

Blog image

Därefter blev det verkligen sprit i glasen :

Blog image

Grappa, som är varunamnsskyddat i Italien, finns i stort sett i alla vinproducerande länder, fast då under andra namn.

Dessa fyra är alla producerade i Veneto, och har var och en sin speciella stil.

Poli Cleopatra Prosecco Oro (30502) 251:-

100 % Glera.

Kartig – men mildast

Grappa Amorosa Di Settembre (87001) 554:-

100% Vespaiolo

Lång eftersmak

Poli Bassano Classica (306)

”lokla druvsorter” 279:-

Typisk kraftigt spritig

Jacopo Polia Grappa Barili di Sassicaia (87316) 709:-

Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc i okänd %-fördelning.
Mandeldoft, men spritig.

Att bara ta en liten smutt grappa efter en måltid kan vara riktigt angenämt, men bara en liten smutt – typ ett kryddmått… Sen bedövas alla smaklökar, och spritigheten tar överhand.

Men med en "grappa fans" till make så får jag då och då tillräcklig dos av grappa. Och enligt honom är Amorosa och Bassano de bästa i denna samling. Personligen gillar jag flaskan till Amorosa smileyKvalitetsvin från Norra RhôneV10

Posted by Marianne Thu, February 28, 2019 14:56:08

Kvalitetsviner från Norra Rhône.

V 10

21 februari 2019

Att prova fina kvalitetsviner är alltid spännande och utmanande.

Kvalitetsviner från Norra Rhône är inte så väl representerade på Systembolaget, men här har kvällens provningsansvariga (Birgitta och Tommy) lyckats ”hitta” bra och representativa viner från fyra appelationsområden; Condrieu, Hermitage, Cote-Rotie och Cornas.Blog image

Norra Rhône har betydligt färre druvor i sina appellationsregler, och i kväll var det bara 2 varianter – Viognier och Syrah.

Hur stor skillnad kan det vara, mellan de olika appelationerna vad gäller de röda vinerna. Vad kan vinmakaren och jordmånen, terroiren göra för skillnad. Och hur mycket gör några års lagring?

Amour de Dieu, Condrieu 2016 (75931) 459:-

Viognier

Bara namnet säger en del. Kärlek till Gud. Så härliga dofter, om man gillar aromatiska viner. Blommig citrus, blandat med kolavanilj. Mmm… och fylligt mjukt i munnen. Örtig karamellig eftersmak. Trots förmodligen låg syra (viognierdruvan har generellt låg syra) ligger den kvar, blandat med blommighet, en bra stund. En schyst smakrik fisk- eller kycklingrätt till detta vin är säkert toppen. Eller bara ett glas, en skön vårdag på altan. Behöver absolut inte sparas.
Blog image

La Maison Bleue, Hermitage 2016 (nr 90157) 589:-.

Syrah

Blå huset, mörk något blålila färg. Doftaromer från mörka bär, svarta vinbär vanilj, choklad och ceder, något animalisk med en aning peppar. I smaken kommer tanniner först och ligger kvar över frukt och syra. Hyfsat fylligt - och mat ( läs - någon fet sås och något salt) behövs för att möta upp tanninerna. Sammanfattningsvis ganska fruktig stil. Men känns som tanninerna behöver några år innan de blir behagliga.

Blog image

Ampodium, Cote-Rotie 2016 (nr 90293) 629:-

Syrah

Sökningar på ”Ampodium” ger bara länkar till detta vin, hos olika vinsidor. Hittar inte någon översättning- så får väl nöja mig med att det är namnet på vinet. ?

Mörk, tät och något blålila. Tobak, rök, vitpeppar, något ”kartigt” grön typ grön omogen paprika, mineralisk och något animalisk- och doftar ungt. Även här är tanninerna dominerande om än lite mer bäriga, typ körsbärskärnor. Syran dominera dock mer än tanninerna. Så här behövs också fet och salt mattillbehör. Det här vinet måste nog också få några år till för att komma till sin rätt.
Blog image

Les Ruchets, Cornas 2012 (nr 72463) 599:-

Syrah

En översättning av namnet Les Ruchets, i word /office gav – ”Nässelutslag” ? och Ruchet blir Bikupa, verkar ju inte så imponerande. Men några nässlor fanns inte i aromerna, möjligtvis lite undervegetation J Men, utifrån etiketten blir det nog bäst med typ bisvärm, som översättning. Rätta mig gärna, någon som kan franska.

Mörk röd, något litet åt tegel hållet, och tät färg. Dofter av kryddiga örter, mörka bär, plommon, svart vinbär, viol och vanilj. En mer mogen doft. Känns fylligt i munnen och vanilj, mörka frukter/bär dominerar något över både tanninerna som är mjukare, och syran. 4 år är ju inte så lång tid, men det är en väsentlig skillnad mot de två yngre vinerna. Sen kan det ju bero på årgången, appelationen och/eller vinmakarens skicklighet. Hur som helst var detta vinet klart bästa röda vinet av de tre. Med rätt mat och tillbehör blir det nog helt fantastiskt.Blog image

Som slutsats kan jag konstaterar att röda kvalitetsviner från dessa appellationer bör lagras några år. Gärna 10 år, eller ev mer. Och det är skillnad på appelationerna och vinmakarna stilar.

Viogniervin från Condrieu Norra Rhône är inte alls lika viognierviner från andra områden eller andra länder.

Blog imageBordeauxVinrealisterna

Posted by Marianne Sat, February 16, 2019 14:18:36

Provning med vinrealisterna

11 november 2018

Vi provade vinerna, blint. Inte en ledtråd. Men eftersom Bordeauxresan närmade sig och de vita vinerna var hyfsat lätta att identifiera som vita bordeauxer, så var det inte långt till att gissa sig till att det var Bordeaux-temat som gällde.

Och, inför Bordeauxresan är det ju smart att prova Bordeauxviner. Ett upplägg med 2 vita och 4 röda. Samtliga från Pessac-Léognan (– dit vi åkte i slutet på nov 2018 för att uppleva ”Portes Ouvertes” – dvs att vinmakarna håller vinkällarna öppna för att alla som vill, ska kunna prova deras viner. Mer om det på annan plats.)

Nu har jag ett problem med vita Bordeauxviner. Jag har hittills inte smakat någon som jag tycker är god, åtminstone att prova utan mat eller annat tillbehör. Kanske jag får en ny upplevelse på denna provning.smiley Under Bordeauxresan borde jag ju i vart fall kunna hitta någon som faller mig i smaken.

Vi provade:

Château Luchey-Halde 2015, Classe 4

58% sauvignon Blanc, 37% Sémillon, 5% Sauvignon Gris, 219:-

Bränd hydraulolja, verkstad, svettig, rökig kålsoppa , med tydlig beska i avslutet…. Nej, inte min smak alltsåsmiley.

Château de Rouillac vin Blanc 2009, Classe 5

90 % Sauvignon Blanc, 10 % Sauvignon Gris 15 €

Päron, aromatisk, vaniljig, blommig citrus, viss restsötma och beska i eftersmaken. Alltså något bättre än det första. :-/. Klart drickbar till rätt mat.smiley

Blog image

Château Seguin, l´Angelot de Seguin 2013, Classe 5

50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot 17 €

Något blåröd färg, tunn, inte så angenäm doft, men ceder, viol, vanilj, choklad, tobak och viss restsötma och tanniner, kunde kännas bakom den mindre angenäma obestämbara dofter. Inte korkskadad, men kanske något annan ”fel”. smiley

Château La Louviére Rouge 2014, Classe 3

(75896) 299:-

70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot

Mörkröd, med aromer av mörka bär svarta vinbär och choklad. Angenäma hyfsat mjuka tanniner och sammantaget ett bra vin. För mig det bästa just nu i denna provning.

Château De France 2010, Classe 4

(75762) 325:-

60% Cabernet Sauvignon 40% Merlot.

Mörk tät färg, tydliga lakrits och chokladaromer, lite vanilj och mörka bär,strama tanniner och hög syra. Känns ung, ska enligt producenten dricka före 2030. Kommer säkerligen bli mycket bättre om några, eller flera år.smiley

Château La Garde 2010, Classe 3

(74188) 25 € (349:- systemet)

62% merlot, 31% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 2% petit Verdot.

Mörk tät färg, rostade aromer med lite kaffe och mörka bär med tydliga svartvinbär, något kryddigt eldig i munnen. Också ett gott vin som säkert blir bättre med åren.

Blog image
Nu är vi redo för Bordeaux och Portes Ouvertes 1-2 dec 2018 i Pessac-Léognan.