Cronmari Vinblogg

Folk o Folk provningVinprovning

Posted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55


I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17
Blog image

Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Blog imageNovellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.

Viner från KaiserstuhlV10

Posted by Marianne Sat, September 22, 2018 16:45:14

V10, är 10 glada vinprovare med intresse för varierande vinutmaningar och gärna med lite twist och vinklingar på provningarna.
Blog image

Denna provning med viner från Kaiserstuhl, hos Marlies, tror jag alla vi som var med, kommer att minnas som en av de absolut bästa vinprovningarna och dessutom med fantastisk mat till vinerna.

Kaiserstuhl i Tyskland, Baden, levererar inte så många viner till systembolaget, tyvärr, men det finns en del i beställningsortimentet. Geografiskt ligger det nordväst om Freiburg, med Alsace och Colmar mittemot på andra sidan Rhen. Enligt Wikipedia ligger Kaiserstuhl på ett vulkaniskt bergsmassiv, dock inte högre än 557 m. Kalkhaltig flygsand från alperna över det vulkansiska ursprunget har bidragit till fantastiska förutstättningar för vinodling.

Vi provade 4 vita och 4 röda viner, varav en joker från Nya Zeeland.

Vitt: 2 weissburgunder (pinot blanc) och 2 grauburgunder (pinot gris)

Vinerna var inte av sorten alkoholsvaga intetsägande tyska vita viner, och definitivt bevis på att dessa druvor, från rätt terroir och rätt vinmakare kan ge fantastiska viner.

1.Weisser Burgunder Baden, 2015, producent Karl H. Johner
Citrus, fräscht äpple och mineralaromer som utvecklades till lite petroltoner med balanserad syra lång eftersmak. 14 % alkohol.

2.Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder, 2016, producent Franz Keller
Blommiga aromer, med citrus och mineral och en anstrykning av vanilj. Bra syra och även här lång angenäm eftersmak. "Bara" 12,5% alkohol.

3. Bercher, Burkheimer Schlossgarten, Villinger, Grauburgunder, 2016, producent Weingut Bercher.
Mineraliga, apelsinblommiga och örtiga aromer. Väl balanserad syra med lång angenäm eftersmak. 14,5% alkohol.

4. Bercher, Burkheimer Feuerberg, Halsen, Grauburgunder 2015, producent Weingut Bercher.
Mineral, vax, honung och något mer kryddig i aromerna. Balanserad syra. 13,5%.

Alla vinerna smakade fantastiska, och till Pumpasoppa med ugnsrostade parmaskinksflingor var Burkheimer Feuerberg något bättre med utvecklande aromer i smakkombinationen.

Blog imageBlog image

Rött: 4 spätburgunder (pinot noir)

Fantastiska bevis på att tyska vinmakare kan producera otroligt goda röda viner!

Blog image
1. Salwey GG Henekenberg Spätburgunder, 2013. producent weingut Konrad Salwey.
Aromer av hallon, lingon, lite mineralig, örtig och lite undervegitaiton. Bra syra och fin eftersmak. 13,5% alkohol.

2. Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014. producent Weingut Dr Heger.
Härliga aromer av lingon, hallon något kryddig, med balanserad fräch undervegetation. Balanserad syra och lång härlig eftersmak. Jag skulle lätt vara tvärsäker på att detta var en pinot noire från bourgogne. 13,5% alkohol.

3. Blauer Spätburgunder Baden, 2013 , producent Karl H. Johner. 13 %

4. Johner Pinot Noire Gladstone, New Zealand, 2105 producent Karl H. Johner. 14%

Båda dessa viner är producerade av Karl H.Johner, ett i Tyskland och ett i hans vingård på Nya Zeeland. De var mycket smakrika och tyngre än de 2 andra. Fantastiska pinot noirearomer, härlig lång eftersmak och balanserad syra. Mer lika nya världens Pinot Noireviner, och "nya zeeländaren" kanske ännu något mer !

Alla dessa viner var perfekta till lammkotletter med ungrostade grönsaker och 3 såser, ajvar, kryddaioli, och myntatsatsiki.
Blog image
Bästa vinet i denna provning:

Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014.

Och.. vilket skulle nämnts först, ett välkomstbubbel - med goda tillbehör !!

Blog imageMåste säga att vi blev bortskämda med god mat o dryck denna kväll !


LoirevinerVinrealisterna

Posted by Marianne Fri, September 14, 2018 16:06:42

Vinrealisterna är ett sällskap vinnördar som konstaterat att dyra viner inte alltid är de bästa.

Provning av Loireviner den 24 augusti 2018
Blog image
Vi provade
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (nr 2275) 85:-
druva: Melon de bourgogne
Clisson Muscadet 2013 (nr 2189) 137:-
druva: Melon de bourgogne
Mentetou-Salon Les Thureaux 2016 (nr 5334) 124:-
druva: Sauvignon Blanc
Domain Roger Champault Côte de Champtin Blanc 2016 (nr 96233) 225:-
druva Sauvignon Blanc
Sancerre le Baronnes Rouge 2014 (nr 75842) 199:-
druva: pinot noire

Vi skulle också ha provat
La Pierre , ett Gamayvin som angavs komma från Loire?? Men, leverantören lyckades leverera ett Chardonnayvin!!! med samma namn "LaPierre". Det uppmärksammade vi inte förrän det var dags att öppna flaskorna smiley

Så det blev att snabbt välja ut ett "jokervin"

Chateaux de Pierreux 2016 (nr 2293) 119:-
ett Beaujolais Cru från Brouilly.

Muscadetvinerna som legat sur lie har likheter i primäraromen - lätt brödighet /jäst, och Sèvre et Main kändes lättare och frächare. Det skiljer 4 år och Clisson hade mer kropp, var fruktigare och längre eftersmak. Kanske inte viner som ska sparas. Men väldigt bra till skaldjursrätter.

Sauvignonvinerna kändes lite beska i inledningen, antagligen för att de kom att provas efter muscadetvinerna. Mentetou-Salon kändes frächt och utan påträngande aromer. Väldigt prisvärt. Domain Roger Champault var riktigt bra också utan påträngande aromer, precis så som ett bra Sancerrevin ska vara. Sauvignon Blanc viner från östra Loire är en klass för sig. Gott till fräscha sallader, fiskrätter och inte minst -getosträtter.

De röda vinerna var dock svåra att jämföra, men båda är bra i sin genre. Le Baronnes Pinot Noire är ett bra Pinot Noirevin, med bra balanserad syra och fruktighet och lång eftersmak. Beaujolais Cru vinet hade en tydlig typisk primärarom av hallon, med bra syra och bra fyllighet för att vara en Gamay. Och den här beaujolaisen har gjorts på traditionellt vinmakarvis utan kolsyrejäsning (alltså inte macerationkarbonic). Båda vinerna fungerar bra till t.ex. rätter med ljust kött, kyckling och om man vågar - lite fylligare fiskrätter.

Vi åt ungsbakad röding, närodlad färskpotatis (20 meter bort i trädgården) och nyskördade grönsaker från växthuset. Sån´t är ju alltid jättegott.

Kvällen bästa : Svårt val, men Mentetou-Salonvinet kändes som det mest prisvärda, och Sancerre le Baronnes Rouge det godaste, eftersom jag gillar Pinot Noire :-)

Nästa provning med Vinrealisterna är 9 november.

Gott vin från lagrenVin och mat

Posted by Marianne Fri, July 27, 2018 23:30:16

Blog image
Gott vin från Toscana - Poliziano Asinone - 2013 - Vino Nobile di Montepuliciano. Sangiovese från sin bästa sida...

Kan garanterat lagras i 10-tal år till, och säkert bli ännu bättre, men ville inte vänta så länge..., måste ju pröva.

Till det en mör biff, som grillades i grillpanna, pommes och tzatziki. Kanske inte det mest nyttiga pk-mat, men ack så gott...


4 viner från Grythyttans samlingarVinprovning

Posted by Marianne Sun, August 15, 2010 23:32:25


Att få möjlighet att prova några viner från vinkällaren på Grythyttans värdshus är ju väldigt trevligt. Och eftersom möjligheten gavs när vi då kunde tillbringa en "lyxhelg" med även i övrigt gott vin och inte minst god mat och mycket trevlig service och vänlig personal.

Grythyttan erbjuder en ordnad vinprovning av fyra viner under 1 timme. Provningsledaren var också hovmästare och hade, naturligtvis, fått sin skolning på "måltidens hus" - Örebro universitets 3-åriga somelier & matkreatörsutbildning.

Nåväl - fyra viner - två vita och två röda.
Blog image
Och så börjar man rulla glaset,titta, dofta, sniffa på det första vita. Ljus gult, lite citrus, och är det inte lite mineral- men ändå lite moget. Kanske lite gula äpplen. Första tanken är chardonnay, men sen säger någon att det i alla fall inte tropiska frukter. Då kommer tanken - Alsace och så fäster sig riesling eller möjligtvis pinot gris i hjärnan.

Men så "lurad" man blev. Det var Chardonnay från Nya Zeeland Marlbourogh, men inte ekad. smileyBlog imageNästa vita då. Mycket gulare, en skarp doft -åt det rökiga hållet. Lite tung och nästan unken doft. Kanske kan det vara åt champinjonhållet - en pinot gris denna gång- eller från sydafrika chinin blanc? Vi får ledtråd Frankrike och då tänkte på något "sur lie" vin- Loire muscadelle kanske? Men icke - här var det verkligen "lurigit". En chardonnay till !!

En Chablis Premier Cru från Lys. Och- det var ju där vi var för några veckor sedan.... vi stod ju just vid Lys vinodlingar och drack en Petit Chablis... ju. smiley (Man borde inte få luras med två chardonnay på samma provning)
Blog image
Det som var intressant att få veta var att just denna Chablis premier Cru från Lys har då endast lagrats på ståltank men med batonage, dvs skalrester och fällning har legat med och blandats in under 12 månader. Detta skall då ge den lite rökiga doften.

De röda då. Ja den första är normalt ungt blå/röd färg, och smakar lite saftigt och lite konstgjort och doften ärpå något sätt fruktig, åt jordgubbehållet. Och vi får ledtråd Europa. Det smakar lite syrligt och lite taniner. Aha - en typisk boujolais kanske - maceration carbonic förstås. Och det sista var då rätt, men en temparnillo. Spaniens svar på Boujolais neveau! Vem skulle ha gissat på det?smiley Och det var inte så gott heller.Blog image
Och det sista röda... Mörkt rubinrött, god härlig doft åt sv vinbärshållet men inte så tungt, men lite kryddigt. Smakar lika gott, om inte bättre... mmm underbart. Härligt, härligt, vill ha mersmiley.
Blog image
Och glädjande nog är det då en typ av vin som jag inte tror jag smakat tidigare, men tänkt att man ska väl försöka spara ihop till en sådan...

Det var en s.k. supertoscan. Och då var jag lite rätt med Cab. Savignon och så var det Sangiovese, förstås.

Så fort gick den timmen. Och inte finns den goda italienaren att köpa på systemet heller !


Färden går vidare mot ReimsVin och resor

Posted by Marianne Tue, July 20, 2010 22:59:23

Om man åker norrut i Médoc så kommer man till en landtunga - Verdon sur mer. Därifrån går en bilfärja över Gironde till den fantastiska idyllen Royan. Här finns allt som man känner igen från en badort, förutom restauranger och tingel-tangel affärer! Lite problematiskt när man är hungrig. Vår hotell - ett utmärkt strandhotell hade inge restaurang öppen, bara frukost. Efter en kvällspromenad fick vi i alla fall i oss lite fisk.

Här och här nedan , kommer en bild så småningom- servern jag loggat in på verkar inte vilja ladda uppnågra bilder!!!!!smiley

Därefter blev det ett hotell vid en stor rondell i utnaknten av östra St Nazair, på andra sidan Loirflodens mynning mot atlanten. Vi hade sett fram mot en skaldjursplatå och ett Muskadet sur Lie vin. Vinet fick vi fatt på - jätte gott- men platån hade man måst betsälla 2 dagar innan. Men vi blev mätta denna dag också.

Hotellet hade en bra pool och en bra restaurang och rummet alldeles utmärkt.

Sen drog vi upp till Versaille, för att se slottet. Det var minst 35 grader varmt i 2 dagar. Det är inte optimalt för att gå på guidade visningar. Vi beslöt oss för att ta några kort och sedan fortsätta mot Champagnedistriketet kring Reims. Vi har sett Frankrikes bönders fält i massor- stora, stora fält.

Reims: De håller på att gräva upp i stort sett hela stadens gator. Antingen anlägger man spårvägar, eller så rustar man de som finns. Gatuarbeten över allt. Det går nästan inte att komma fram till Champagnehusen!!!.smiley Men vi lyckades med lite kringående rörelser. Vi fick en mycket personlig visning i Champagnehuset Cazanova. Helt okänt för mig, men de var ganska nya som dels framställde egen champagne och dels hjälpte andra odlare. Slutförvaringen sker i Eperny. Bilder kommer....

Nu åker vi vidare mot Zell vid Mosel, och sedan fortätter vi hem via Travemünde. Utsikten att komma åt internet framöver är inte så ljusa så den som händelsvis läser får vänta till vi kommer hem för att se fler bilder och ev texter. Och som man säger, tack för visat intressesmiley

Åter till Bordeaux Vin och resor

Posted by Marianne Sun, July 18, 2010 18:57:45

Så har vi då nått "peaken" på resan. En guidad tur i Bordeaux´s vindistrikt.

Vi började med att checka in på hotellet. Centralt och pitoreskt skulle man kunna säga. Eller ganska slitet. Vi fick veta att det ska stänga om en vecka, i 1 år för renovering. smiley Då förstår ni kanske hur slitet det var, men rent och välstädat.

Nåväl vi ska ju inte sitta på hotellrummet!!

Kan ju tillägga att det var precis ovanför ett trafikljus, där olika fordon under natten valde att stå och varva upp moterna. Och att stänga balkongdörren var inte aktuellt utan annan aircondition än den lilla "morrande"fläkten.Blog image

Vinturen tog oss och 50-tal andra turister, från hela världen, i en buss till två vingårdar. Den första var till Myrat som gör söta fina suternviner. En ägare i, jag vet inte vilken generation, som engagerat berättade om hur det går till att göra söta suternviner och varför förutsättningarna är sådana just där. Sen var det en mindra bra guide som "surrade" både på franska och på engelska.Tur att man visst något om ämnet annars hade det varit svårt att förstå...

Sutern finns på flera flaskstorlekar. Vi valde en av dem.Blog image

Vingården heter Myrat.

Sen fortsatte resan vider upp mot Pessace-Leogan. En vingård som visade sig ha ganska ointressanta viner att döma av de vi fick smaka. Men det var en intressant visning av vinifieringsanläggningen. Vi fick bl a se några vackra nya ekbarricer som var fyllda med vitt vin från 2008. De uppgavs lagras "sur lie".

Blog image

Men som sagt, en dålig guide och vin som vi fick uppfattningen att de ville bli av med. Jag såg ingen som köpte en endaste flaska.....

Efter en middag med rött från St Estephe och en god köttbit och en kvällspromenad i Bordeaux var det i alla fall en väldigt bra dag.

Blog image

Vi forsatte sedan fvår resa genom Haut-Médoc och Médoc och med färja över Gironde till Royan.

På vägen stannade vi till i Margeux. Bara för att se slottet. Och det var fint och det var stängt.

Blog image

Vi var också tvugna att titta på några vinflaskor i en vinbutik. Och titta är ju halva nöjet - men man undrar hur det skulle kännas att veta att man sväljer en klunk värd flera hundra....

Vi fick inte testa några av dessa ..synd nogsmileyBlog image

BergeracVin och resor

Posted by Marianne Thu, July 15, 2010 22:50:00

Bergerac - ja det är väl staden som Cyrano, han med näsan, kom i från. Yes - men det är också en centralort för flertal vinområden i Dordonge.

Där finns bl a sött vitt vin av suterntyp och halvsött vitt vin som garanterat passar till gåsleverpate. Men också både torra vita, rosé och röda härliga viner. Detta landsområde är också ett eldorado för gåsleverälskare. I varje butik och på hotellet finns en hylla fylld med gås och anklevermousse och andra anrättnngar på konserv. Vi kan konstatera att de flesta små burkar innehåller en blandning av gås och anklever.

I övrigt så är Begerac och dess omgivningar väl värda besök. Massor av slott och herrgårdar, och väldigt många är vinbönder. Bergeracs gamla stadsdel är helt underbar.

Vinet då, hur är det. Det största problemet tycks vara att de ligger för nära Bordeaux, för att erkännas. Druvorna är i stort sett de samma -Merlot, Cabernet Franc resp Sauvignon och lite Malbec har nämnts som de röda. Semillion och Muscadelle som de vita. En del är drickbara nu och en hel del verkar mycket lovande att spara. Många har en kryddig karaktär.

Men framför allt- det är lätt att handla direkt av vinbönderna själva,och det smakar mycket godare med lite historia.

Ett par exempel:

Chateau Elle. En tjej som driver en vingård på 2 ha. Ekologisk odling - hon har 2 olika viner, varav ett heter "Darling" - och druvorna skördas nattetid vid fullmåne.. sa hon i alla fallsmiley

Blog image

Hennes Chateau:

Blog image

Ett "lagom" stort slott/herrgård som är ett familjeföretag, bjuder direkt in oss och berättar om vinerna

Blog image

Vintankar utanför

Blog image

Chateau Corbiac

Blog imageChateau Corbiac visar sig var ägt av en avlägsen släkting till Cyrano.... och är så otroligt engagerad och berättar om viner släktskap och problem med byråkratin för vinodlare i Frankrike.

Blog image

Interiör

För att inte tala om slottet Monbazilla.

Blog image

Och här är Cyrano och huset där hans älskade Roxanne bodde.

Blog imageBlog imageOch så här kan man avsluta en kväll i ett lagomt varmt Trelissac, Perigueux.

Imorgon bär det av till Bordeaux igen.Blog image