Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Vertikalprovning

V10Posted by Marianne Wed, November 07, 2018 14:46:23

Vertikalprovning V10

Château Musar

Vertikal är roligt.

”If you give my wines more time, they will give you more joy” Serge Hochar

Serge Hochar gav Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.

Vinet är speciellt då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut. Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid att nå vineriet…

Druvorna är Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på 1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager. Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.

Ett Château Musar-vin släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more time – more joy” - helt klart.

Vi genomförde en vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.

Så här tyckte jag

1999 pris 299:- (vid inköp 2006)

Tegelrött, ganska tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh Johnsson. Nu kan jag checka av det. J

2000 pris 389:-

Tegelrött och också ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner också..

Detta vinet släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra vinbloggar var det bra redan 2007.

2004 pris 269:- (vid inköp 2011)

Mer rubinrött, med en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga. Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja då druvorna hade en hög sockerhalt.

2006 pris 329:- (vid inköp 2017)

Ett mörkare rött vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas – det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog det behöver fler år i flaskan.

2010 pris 339:-

En tät mörkröd färg. Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin. Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt. Kan vara idé att lägga på lager..

Årgången hade väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.

Det finns en del årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga undan några år…

Och om man skulle fundera över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om. 2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.

Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar...


  • Comments(1)//vinblogg.croneback.se/#post26