Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Bordeaux

VinrealisternaPosted by Marianne Sat, February 16, 2019 14:18:36

Provning med vinrealisterna

11 november 2018

Vi provade vinerna, blint. Inte en ledtråd. Men eftersom Bordeauxresan närmade sig och de vita vinerna var hyfsat lätta att identifiera som vita bordeauxer, så var det inte långt till att gissa sig till att det var Bordeaux-temat som gällde.

Och, inför Bordeauxresan är det ju smart att prova Bordeauxviner. Ett upplägg med 2 vita och 4 röda. Samtliga från Pessac-Léognan (– dit vi åkte i slutet på nov 2018 för att uppleva ”Portes Ouvertes” – dvs att vinmakarna håller vinkällarna öppna för att alla som vill, ska kunna prova deras viner. Mer om det på annan plats.)

Nu har jag ett problem med vita Bordeauxviner. Jag har hittills inte smakat någon som jag tycker är god, åtminstone att prova utan mat eller annat tillbehör. Kanske jag får en ny upplevelse på denna provning.smiley Under Bordeauxresan borde jag ju i vart fall kunna hitta någon som faller mig i smaken.

Vi provade:

Château Luchey-Halde 2015, Classe 4

58% sauvignon Blanc, 37% Sémillon, 5% Sauvignon Gris, 219:-

Bränd hydraulolja, verkstad, svettig, rökig kålsoppa , med tydlig beska i avslutet…. Nej, inte min smak alltsåsmiley.

Château de Rouillac vin Blanc 2009, Classe 5

90 % Sauvignon Blanc, 10 % Sauvignon Gris 15 €

Päron, aromatisk, vaniljig, blommig citrus, viss restsötma och beska i eftersmaken. Alltså något bättre än det första. :-/. Klart drickbar till rätt mat.smiley


Château Seguin, l´Angelot de Seguin 2013, Classe 5

50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot 17 €

Något blåröd färg, tunn, inte så angenäm doft, men ceder, viol, vanilj, choklad, tobak och viss restsötma och tanniner, kunde kännas bakom den mindre angenäma obestämbara dofter. Inte korkskadad, men kanske något annan ”fel”. smiley

Château La Louviére Rouge 2014, Classe 3

(75896) 299:-

70% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot

Mörkröd, med aromer av mörka bär svarta vinbär och choklad. Angenäma hyfsat mjuka tanniner och sammantaget ett bra vin. För mig det bästa just nu i denna provning.

Château De France 2010, Classe 4

(75762) 325:-

60% Cabernet Sauvignon 40% Merlot.

Mörk tät färg, tydliga lakrits och chokladaromer, lite vanilj och mörka bär,strama tanniner och hög syra. Känns ung, ska enligt producenten dricka före 2030. Kommer säkerligen bli mycket bättre om några, eller flera år.smiley

Château La Garde 2010, Classe 3

(74188) 25 € (349:- systemet)

62% merlot, 31% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 2% petit Verdot.

Mörk tät färg, rostade aromer med lite kaffe och mörka bär med tydliga svartvinbär, något kryddigt eldig i munnen. Också ett gott vin som säkert blir bättre med åren.


Nu är vi redo för Bordeaux och Portes Ouvertes 1-2 dec 2018 i Pessac-Léognan.





  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post30

Rielsing från olika terroirer

VinprovningPosted by Marianne Thu, February 14, 2019 16:04:34

Riesling med fokus på terroir

Sollentuna 7 feb 2019

Provningsledare Marlies Lebert-Persson

En lektion om hur växtplats och vinifiering ger helt olika viner, trots samma druvsort.

Rieslingvinernas aromer, syra och intensitet växlar beroende på jordmån och klimat och hur väl vinmakaren har tagit hand om sina druvor.

Viktigt för rieslingrankan är jordmånen – bra vattentillgång, bra dränering, fina mineraler, och god värmelagringsförmåga viktigt - och även jordens PH-värde som påverkar druvans syra.

En grundlig genomgång av kvällen viner gav mersmak för vissa, men inte alla.

Vi provade:

Från Tyskland

Baden: 2015 Neuweier Schlossberg Riesling Erste Lage 229 kr
(Producent:Schloss Neuweier)

Ljusgul, med något rökig ”unken”primär doft. Medelsyra med citrus, blommighet och lite gräs i aromen. Utvecklades betydligt i glaset under kvällen.


Franken: 2015 Julius-Echter-Berg Riesling Grosses Gewächs 312 kr
(Producent Hans Wirsching)

Ljusgul, blommig fräsch doft, honung, Citrusmarmelad med hög men balanserad syra. Även när den stått en stund i glaset var den god.


Pfalz: 2011 Wachenheimer Belz Riesling Library Release 199 kr
(Producent Villa Wolf)

Gul, honung och petroleum dominant i doften. Fyllig med citrustoner och något sötblommig. Honungsaromen dominerade så det var svårt att hitta mineral och fräschheten. Spännande, men inte kvällens bästa vin.


Från Österrike
Kamptal: 2016 Langenloiser Steinmassel Riesling 1 ÖTW 199 kr
(Producent Willi Bründlmayer)

Ljusgul, med gulfruktiga aromer, och någon litet petroleum doft, honung. Inte så fyllig, men blommigt och citronigt avslut. Inte så lång i smaken. Kvällens mest prisvärda vin.


Från Australien
Eden Valley: 2016 Eden Valley Riesling 169 kr
(Producent Pewsey Vale)

Ljusgul, fruktig mineral med något honung och petroleum – mer åt cykelslangshållet - lång hög syra, och cirtonaromer.


Från USA
Santa Barbara: 2015 Kick on Ranch Riesling 299 kr
(Producent Ojai Vineyard)

Ljusgul, våt sommarvarm sten – blommig åt det eleganta hållet. Balanserad syra, med citrus och limetoner. God även när den stått i glaset en stund. Kvällens kanske godaste, men lite dyrare då också.


Här finns mer dokumentation om vinerna








  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post29

Pinot Noir från hela världen

VinrealisternaPosted by Marianne Sun, February 03, 2019 13:52:58

Pinot Noir från Hela världen

Blindprovning med Vinrealisterna

Eller nästan blindprovning- maskerade flaskor, men när vinet hälls upp i glasen så ser det ut som ”samma” vin i alla glas – ljus röd och tunn genomskinlig färg, med väldigt liten färgskillnad. Någon kanske är mer tegelröd än de andra, men mycket är ju beroende på hur mycket vin som finns i glaset…, med stor säkerhet är det antagligen Pinot Noir i glasen.

Möjligt alternativ Nebbiolo, men, rent teoretiskt, med tanke på det begränsade odlingsområdet, nästan bara i norra Italien, och besväret att hitta 6 olika men ändå så till färgen lika Nebbiolo… nej det måste vara Pinot Noir x 6. Som en bal på slottet, helt underbart.

Så då är första ledtråden att alla kommer från olika länder och från både gamla och nya världen. Min spontana gissning är då; Frankrike, Italien, Tyskland, USA, Nya Zeeland, och kanske Sydafrika. – det var 2 fel i den gissningen. Inte Italien och inte Sydafrika, utan Österrike och Chile- förstås !


Synintrycket avklarat, så till doftintrycket och smak och min gissning.

Glas 1 – jordgubbsgodis – typ skumtomtar. Tråkig syra och godissmak. Tyskland

Glas 2 - lingon, tydlig ek. Fylligare, balanserad syra. Bra längd. Jättegott. Österrike

Glas 3 – smultron. Fruktig Kändes strävare – balanserad syra. Hyfsad längd. Jättegott. Frankrike.

Glas 4 – lingon, något rökig/ mineral. Sträv och något högre syra, men helt ok. Lite elegant kanske man kan säga. Chile.

Glas 5 – kola, och lite lösningsmedel ? Ännu strävare- och lite acetondoften sitter kvar- märklig doft, men lång och balanserad eftersmak. Nya Zeeland.

Glas 5 – jordgubbssylt, coca-cola. Syltig frukt och kort i smaken. USA.



Det är svårt att bestämma vinort…. 1 rätt. smiley




Glas 1 - Tyskland från Pfalz Ruppertsberger, 2974, 79:-

Glas 2 – USA ! Buena Vista, Kalifornien, 6380, 199:-

Glas 3 – Nya Zeeland, Rua, Central Otago, 6265, 159:-

Glas 4 – Österrike ,The Butcher, Burgenland, 70521, 159:-

Glas 5 – Frankrike, Bourgogne, Saint Aubin Premier Cru 2009, Maison Michelle Picard Pitangeret, ca 20 Euro

Glas 6 - Chile Vina Errazuriz, Aconcagua, ca 100:-

Vinrealisterna var överens om att glas nr 2 var det bästa – godaste vinet- så här långt, alltså utan mat.

Prismässigt tycker jag Nya Zeeland vinner. Gillar verkligen den där smultronaromen.

OK, lärdom – Tyskarna är inte så bra på röda viner, USA har ju vunnit över Frankrike tidigare så även denna gång…, Nya Zeeland har ju också bra Pinot Noir. Sen är det ju priset också. Man får ju oftast vad man betalar för. Men det är så otroligt roligt att prova och gissa och fundera på varför man låser in sig i en tankebana! Varför ska jag gissa på USA och Nya Zeeland på de viner som inte var de bästa, när jag vet att jag ofta tycker att de är jättebra !

Bäst till maten då - som var Ankbröst, reducerad sky med hallonbalsamico (underbart god), sötpotatismos – Bourgognen från Frankrike blev riktigt bra, och även Österrikaren lyfte både maten och vinet i sig själv. Tyskland och Chile blev för söta. Men USA och Nya Zeeland försvann väldigt snabbt ur glasen också.smiley

  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post28

Jura-provning

V10Posted by Marianne Sat, January 19, 2019 16:07:54

Provning 12 dec 2018

Jura,
enligt Wikipedia

  • – en geologisk period
  • – en bergskedja på månen
  • – en kanton i Schweiz
  • – ett departement i Frankrikes
  • – en ö i Skottland
  • – en vinregion i Frankrike

eller en kaffemaskin ?

Här gäller det en vinregion, i sydöstra Frankrike strax intill Schweiz. Frankrikes minsta vinområde med 2100 ha vinodlingsareal och som kanske mest känt för sitt Vin JauneDet gula vinet.

Ett mycket speciellt vin, som påminner mycket om sherry, både i aromer och vinifiering. Vinet lagras i minst 6 år på fat, under ett jästlager –flour - innan det tappas på flaska. Speciell druva – Savagnin och speciell falska Clavelin som rymmer 62 cl. Vinet görs bara de bra odlingsåren.


Kvällens viner.


Tissot-Maire, mousserande, 65% pinot noir, 23% chardonnay och 2 % poulsard

(nr 78725 – 119:-)


Lite rosastick i färgen, med mineral och citrustoner och en angenäm beska i eftersmak. Klart godkänt bubbel.


Maison Rijckaert Arbois En Paradis Vielles Vignes
, 2016, 100 % chardonnay

(nr 75012 – 229:-)

Smörig kola och fat aromer, ganska fylligt men med relativt låg syra.

Cötes de Jura Récolte, 2016, 100 % chardonnay.

(nr 2327 -154:-)

Citrus och mineraltoner, blandat med vita blommor gula äpplen och en liten oxiderad ton i eftersmak. Relativt hög syra. Vinet utvecklades sig under sittningen, och var mer prisvärt .

Cötes de Jura ,Les Sarres 2016 , 100 % Savagnin

(nr 7513 - 279:- )

Äppligt, smörigt, blommigt, citronkaramelligt, med hög syra och en angenäm oxiderad ton i eftersmak. Några i sällskapet satte detta vin som favorit för kvällen. Alltid spännande med mindre vanliga druvor.

Domaine L´Aigle á Deux Têtes, Les Clous, 2016 , 100 % Poulsard

(nr 90230, 239:-)

Ett rött vin av Pinot Noir-typ. Lätt och fräscht – med kryddiga lingon och hallonaromer. Förvånansvärt fylligt i munnen. Skulle gärna jämföra den med en bourgogne i samma prisklass. Det här vinet gillar jag.



Château-Chalon Vin Jaune 2010, 100 % Savagnin

(nr 96276 – 419:- )

Kvällens clou. Det gula vinet – Vin Jaune. Ett sherryliknande vin. Skulle gärna prova tillsammans med en torr sherry för jämförelse. Klart oxiderade aromer, med svamp, äpple och nötter i doften och även en beska och citruskaramellig i eftersmak. Ett typiskt ”nördvin”, men passar utmärkt till Comté-osten som är från området Jura. En coq au vin – gryta, förstärkt med Vin Jaune, passade till den när jag var i Arbois 2012. Jag gillar det här vinet !





  • Comments(0)//vinblogg.croneback.se/#post27

Vertikalprovning

V10Posted by Marianne Wed, November 07, 2018 14:46:23

Vertikalprovning V10

Château Musar

Vertikal är roligt.

”If you give my wines more time, they will give you more joy” Serge Hochar

Serge Hochar gav Château Musar världsrykte inom vinvärlden under -60, -70- och -80 talet, då hans vin fick topprecensioner och olika priser på vinmässor i Europa.

Vinet är speciellt då det efter skörd transporteras i ett antal timmar, i mindre lastbilar, från Bekaadalen 30 km sydost om Beirut, till vineriet i Ghazir 20 km norr om Beirut. Enligt vinmakaren är det inga problem med oxidationen, trots varmt väder och att transporten gick genom krigszoner som ibland gjorde att det tog längre tid att nå vineriet…

Druvorna är Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan- 1/3- del av var sort. De växer på 1000-meters höjd och på vintern blir rankorna oftast täckta av ett snölager. Vinifieringen sker helt naturligt och utan filtrering.

Ett Château Musar-vin släpps ut på marknaden tidigast 7 år efter skörd. Det måste ligga länge för att bli drickbart. Lång maceration och lång lagring ger ett vin med väldigt mycket tanniner, om det inte får ligga och ”gosa” till sig. Så ”more time – more joy” - helt klart.

Vi genomförde en vertikal på årgångarna 1999, 2000, 2004, 2006, och 2010.

Så här tyckte jag

1999 pris 299:- (vid inköp 2006)

Tegelrött, ganska tunt vin med dofter av torkad frukt, undervegetation och… kakor ! Ett moget vin, en bra syra, torkade fruktaromer, körsbär och lång karamellig smak. Bättre smak än doft. Hör till ett av ”1001 viner du bör dricka innan du dör” av Hugh Johnsson. Nu kan jag checka av det. J

2000 pris 389:-

Tegelrött och också ganska tunt. Frukt och läder i doften. Något mer syra, med fruktiga läder och karamelliga aromer. Lång eftersmak, med lite beska på slutet. Och lite tanniner också..

Detta vinet släpptes 2007 första gången och så ett nytt släpp nu i sept 2018. Enligt andra vinbloggar var det bra redan 2007.

2004 pris 269:- (vid inköp 2011)

Mer rubinrött, med en anstrykning av aceton (försvann dock ganska snabbt) i doften, och tobak och viol! Kändes härligt rund i munnen och här är tanninerna mjuka men tydliga. Läder, körsbär och fruktighet i aromerna som förändras och utvecklas. En väl balanserad syra. Den här årgångens skörd blev uppdelad i två då den första skedde när det var kallt och druvorna hade låg sockerhalt den andra under en värmebölja då druvorna hade en hög sockerhalt.

2006 pris 329:- (vid inköp 2017)

Ett mörkare rött vin med dofter av frukt körsbär svarta vinbär och lakrits. Det känns att vinet är yngre än de andra 3, och tanninerna är vassare och syran påtaglig. Det har en kortare smak i munnen. Det borde kanske legat ännu längre. När vinmakaren testade vinet efter stipulerade 7 år 2013, beslöts att det inte skulle släppas – det var inte klart. Efter årliga tester släpptes det 2017. Men jag tycker nog det behöver fler år i flaskan.

2010 pris 339:-

En tät mörkröd färg. Doftar mörka frukter läder och tydliga svarta vinbär och kraftfullt vin. Tanniner som fullständigt torkar ur munnen, men med aromer av mörka frukter och framför allt svarta vinbär. Ett kraftfullt vin som är ungt och som jag tycker ska ligga och gosa till sig några år för att bli mer drickbart. Men till ugnsbakade bacondalar tonar tanninerna ner sig och vinet blir riktigt trevligt. Kan vara idé att lägga på lager..

Årgången hade väldigt varma förhållanden och det påverkade säker sockerhalten.

Det finns en del årgångar på systembolaget, så man kanske skulle passa på att köpa och lägga undan några år…

Och om man skulle fundera över vilken årgång som var bäst… vilket är lite orättvist, eftersom de behöver lagring. Men jämförelsevis 1999 och 2000 så var nog 1999 något bättre och mer aromatisk. 2004 tyckte jag ändå bäst om. 2010 blir nog fantastisk om sådär 7 -10 år.

Vi åt också lite tilltugg. Jag kan rekommendera bacondadlar...






  • Comments(1)//vinblogg.croneback.se/#post26
Next »