Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Inläggen är inte nya, men det kommer nya , så småningom....

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55

I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17

Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Novellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.

Viner från Kaiserstuhl

V10Posted by Marianne Sat, September 22, 2018 16:45:14
V10, är 10 glada vinprovare med intresse för varierande vinutmaningar och gärna med lite twist och vinklingar på provningarna.


Denna provning med viner från Kaiserstuhl, hos Marlies, tror jag alla vi som var med, kommer att minnas som en av de absolut bästa vinprovningarna och dessutom med fantastisk mat till vinerna.

Kaiserstuhl i Tyskland, Baden, levererar inte så många viner till systembolaget, tyvärr, men det finns en del i beställningsortimentet. Geografiskt ligger det nordväst om Freiburg, med Alsace och Colmar mittemot på andra sidan Rhen. Enligt Wikipedia ligger Kaiserstuhl på ett vulkaniskt bergsmassiv, dock inte högre än 557 m. Kalkhaltig flygsand från alperna över det vulkansiska ursprunget har bidragit till fantastiska förutstättningar för vinodling.

Vi provade 4 vita och 4 röda viner, varav en joker från Nya Zeeland.

Vitt: 2 weissburgunder (pinot blanc) och 2 grauburgunder (pinot gris)

Vinerna var inte av sorten alkoholsvaga intetsägande tyska vita viner, och definitivt bevis på att dessa druvor, från rätt terroir och rätt vinmakare kan ge fantastiska viner.

1.Weisser Burgunder Baden, 2015, producent Karl H. Johner
Citrus, fräscht äpple och mineralaromer som utvecklades till lite petroltoner med balanserad syra lång eftersmak. 14 % alkohol.

2.Oberbergener Pulverbuck Weissburgunder, 2016, producent Franz Keller
Blommiga aromer, med citrus och mineral och en anstrykning av vanilj. Bra syra och även här lång angenäm eftersmak. "Bara" 12,5% alkohol.

3. Bercher, Burkheimer Schlossgarten, Villinger, Grauburgunder, 2016, producent Weingut Bercher.
Mineraliga, apelsinblommiga och örtiga aromer. Väl balanserad syra med lång angenäm eftersmak. 14,5% alkohol.

4. Bercher, Burkheimer Feuerberg, Halsen, Grauburgunder 2015, producent Weingut Bercher.
Mineral, vax, honung och något mer kryddig i aromerna. Balanserad syra. 13,5%.

Alla vinerna smakade fantastiska, och till Pumpasoppa med ugnsrostade parmaskinksflingor var Burkheimer Feuerberg något bättre med utvecklande aromer i smakkombinationen.Rött: 4 spätburgunder (pinot noir)

Fantastiska bevis på att tyska vinmakare kan producera otroligt goda röda viner!


1. Salwey GG Henekenberg Spätburgunder, 2013. producent weingut Konrad Salwey.
Aromer av hallon, lingon, lite mineralig, örtig och lite undervegitaiton. Bra syra och fin eftersmak. 13,5% alkohol.

2. Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014. producent Weingut Dr Heger.
Härliga aromer av lingon, hallon något kryddig, med balanserad fräch undervegetation. Balanserad syra och lång härlig eftersmak. Jag skulle lätt vara tvärsäker på att detta var en pinot noire från bourgogne. 13,5% alkohol.

3. Blauer Spätburgunder Baden, 2013 , producent Karl H. Johner. 13 %

4. Johner Pinot Noire Gladstone, New Zealand, 2105 producent Karl H. Johner. 14%

Båda dessa viner är producerade av Karl H.Johner, ett i Tyskland och ett i hans vingård på Nya Zeeland. De var mycket smakrika och tyngre än de 2 andra. Fantastiska pinot noirearomer, härlig lång eftersmak och balanserad syra. Mer lika nya världens Pinot Noireviner, och "nya zeeländaren" kanske ännu något mer !

Alla dessa viner var perfekta till lammkotletter med ungrostade grönsaker och 3 såser, ajvar, kryddaioli, och myntatsatsiki.

Bästa vinet i denna provning:

Dr Heger Vorderer Winklerberg, Ihringen Spätburgunder GG 2014.

Och.. vilket skulle nämnts först, ett välkomstbubbel - med goda tillbehör !!

Måste säga att vi blev bortskämda med god mat o dryck denna kväll !


Loireviner

VinrealisternaPosted by Marianne Fri, September 14, 2018 16:06:42
Vinrealisterna är ett sällskap vinnördar som konstaterat att dyra viner inte alltid är de bästa.

Provning av Loireviner den 24 augusti 2018

Vi provade
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2017 (nr 2275) 85:-
druva: Melon de bourgogne
Clisson Muscadet 2013 (nr 2189) 137:-
druva: Melon de bourgogne
Mentetou-Salon Les Thureaux 2016 (nr 5334) 124:-
druva: Sauvignon Blanc
Domain Roger Champault Côte de Champtin Blanc 2016 (nr 96233) 225:-
druva Sauvignon Blanc
Sancerre le Baronnes Rouge 2014 (nr 75842) 199:-
druva: pinot noire

Vi skulle också ha provat
La Pierre , ett Gamayvin som angavs komma från Loire?? Men, leverantören lyckades leverera ett Chardonnayvin!!! med samma namn "LaPierre". Det uppmärksammade vi inte förrän det var dags att öppna flaskorna smiley

Så det blev att snabbt välja ut ett "jokervin"

Chateaux de Pierreux 2016 (nr 2293) 119:-
ett Beaujolais Cru från Brouilly.

Muscadetvinerna som legat sur lie har likheter i primäraromen - lätt brödighet /jäst, och Sèvre et Main kändes lättare och frächare. Det skiljer 4 år och Clisson hade mer kropp, var fruktigare och längre eftersmak. Kanske inte viner som ska sparas. Men väldigt bra till skaldjursrätter.

Sauvignonvinerna kändes lite beska i inledningen, antagligen för att de kom att provas efter muscadetvinerna. Mentetou-Salon kändes frächt och utan påträngande aromer. Väldigt prisvärt. Domain Roger Champault var riktigt bra också utan påträngande aromer, precis så som ett bra Sancerrevin ska vara. Sauvignon Blanc viner från östra Loire är en klass för sig. Gott till fräscha sallader, fiskrätter och inte minst -getosträtter.

De röda vinerna var dock svåra att jämföra, men båda är bra i sin genre. Le Baronnes Pinot Noire är ett bra Pinot Noirevin, med bra balanserad syra och fruktighet och lång eftersmak. Beaujolais Cru vinet hade en tydlig typisk primärarom av hallon, med bra syra och bra fyllighet för att vara en Gamay. Och den här beaujolaisen har gjorts på traditionellt vinmakarvis utan kolsyrejäsning (alltså inte macerationkarbonic). Båda vinerna fungerar bra till t.ex. rätter med ljust kött, kyckling och om man vågar - lite fylligare fiskrätter.

Vi åt ungsbakad röding, närodlad färskpotatis (20 meter bort i trädgården) och nyskördade grönsaker från växthuset. Sån´t är ju alltid jättegott.

Kvällen bästa : Svårt val, men Mentetou-Salonvinet kändes som det mest prisvärda, och Sancerre le Baronnes Rouge det godaste, eftersom jag gillar Pinot Noire :-)

Nästa provning med Vinrealisterna är 9 november.

Gott vin från lagren

Vin och matPosted by Marianne Fri, July 27, 2018 23:30:16

Gott vin från Toscana - Poliziano Asinone - 2013 - Vino Nobile di Montepuliciano. Sangiovese från sin bästa sida...

Kan garanterat lagras i 10-tal år till, och säkert bli ännu bättre, men ville inte vänta så länge..., måste ju pröva.

Till det en mör biff, som grillades i grillpanna, pommes och tzatziki. Kanske inte det mest nyttiga pk-mat, men ack så gott...


4 viner från Grythyttans samlingar

VinprovningPosted by Marianne Sun, August 15, 2010 23:32:25

Att få möjlighet att prova några viner från vinkällaren på Grythyttans värdshus är ju väldigt trevligt. Och eftersom möjligheten gavs när vi då kunde tillbringa en "lyxhelg" med även i övrigt gott vin och inte minst god mat och mycket trevlig service och vänlig personal.

Grythyttan erbjuder en ordnad vinprovning av fyra viner under 1 timme. Provningsledaren var också hovmästare och hade, naturligtvis, fått sin skolning på "måltidens hus" - Örebro universitets 3-åriga somelier & matkreatörsutbildning.

Nåväl - fyra viner - två vita och två röda.

Och så börjar man rulla glaset,titta, dofta, sniffa på det första vita. Ljus gult, lite citrus, och är det inte lite mineral- men ändå lite moget. Kanske lite gula äpplen. Första tanken är chardonnay, men sen säger någon att det i alla fall inte tropiska frukter. Då kommer tanken - Alsace och så fäster sig riesling eller möjligtvis pinot gris i hjärnan.

Men så "lurad" man blev. Det var Chardonnay från Nya Zeeland Marlbourogh, men inte ekad. smileyNästa vita då. Mycket gulare, en skarp doft -åt det rökiga hållet. Lite tung och nästan unken doft. Kanske kan det vara åt champinjonhållet - en pinot gris denna gång- eller från sydafrika chinin blanc? Vi får ledtråd Frankrike och då tänkte på något "sur lie" vin- Loire muscadelle kanske? Men icke - här var det verkligen "lurigit". En chardonnay till !!

En Chablis Premier Cru från Lys. Och- det var ju där vi var för några veckor sedan.... vi stod ju just vid Lys vinodlingar och drack en Petit Chablis... ju. smiley (Man borde inte få luras med två chardonnay på samma provning)

Det som var intressant att få veta var att just denna Chablis premier Cru från Lys har då endast lagrats på ståltank men med batonage, dvs skalrester och fällning har legat med och blandats in under 12 månader. Detta skall då ge den lite rökiga doften.

De röda då. Ja den första är normalt ungt blå/röd färg, och smakar lite saftigt och lite konstgjort och doften ärpå något sätt fruktig, åt jordgubbehållet. Och vi får ledtråd Europa. Det smakar lite syrligt och lite taniner. Aha - en typisk boujolais kanske - maceration carbonic förstås. Och det sista var då rätt, men en temparnillo. Spaniens svar på Boujolais neveau! Vem skulle ha gissat på det?smiley Och det var inte så gott heller.
Och det sista röda... Mörkt rubinrött, god härlig doft åt sv vinbärshållet men inte så tungt, men lite kryddigt. Smakar lika gott, om inte bättre... mmm underbart. Härligt, härligt, vill ha mersmiley.

Och glädjande nog är det då en typ av vin som jag inte tror jag smakat tidigare, men tänkt att man ska väl försöka spara ihop till en sådan...

Det var en s.k. supertoscan. Och då var jag lite rätt med Cab. Savignon och så var det Sangiovese, förstås.

Så fort gick den timmen. Och inte finns den goda italienaren att köpa på systemet heller !


BETYG 2

VinkursPosted by Marianne Mon, May 31, 2010 23:27:55
Otroligt!

Jag klarade munskänkarnas betyg - 2!!!!!

Imponerande värre!
smileysmileysmiley

Röda kvalitetsviner från skifferjordar

VinprovningPosted by Marianne Mon, November 02, 2009 20:34:23
Oj vad tiden går.

Vill bara referera lite till en vinprovning med munskänkarna i Sollentuna den 19 oktober. Denna gång var det i Stinsvillan alldeles intill Sollentuna station, och det är ju bekvämt när man kommer med pendeln. Det var som vanligt en välordnad tillställning, men något så annorlunda som röda viner från skifferjordar, men inte från Mosel som man kanske kunde tro i en första tanke.

Det gällde 6 röda, varav 5 från Spanien, Montsant och Priorat och 1 från Frankrike, Roussillon. Områdets viner har sin särart från just jordmånen i området som i hög utsträckning då är skifferjordar.

Leverantören av vinerna var Vinovativa och en av dess ägare var föreläsare. Viner som vi provade var:

Venus 2005, producent Venus la universal, Montsant - rest.sort - 382.50 skr

Doftade örtigt kryddig och gräs/hö, med en kryddörtig smak och medelhöga tanniner.
Druvor: 45% Carinena 45% Syrah 10% Granacha
Tror inte jag skulle köpa den.

Can Blau 2006, Celler Can Blau, Monsant

Doftade komplext med chakuterier, viol och mörka bär. Mjuk, bärig/fruktig, fyllig och lång eftersmak. Bra med tanniner. Den var bättre än Venus. Rekommenderad att drickas 2010-2016. Då blir den säkert ännu bättre. Vet inte vad den kostar, men importeras så vitt jag förstår endast till restaurangsortimentet.
Druvor: 40 % Carinena, 40 % Syrah 20% Granacha

Mas de Can Blau, Celler Can Balu, Montsant smiley

Doft av nötig kokos och choklad i massor. Jättegod chokladig smak med lagom syra och tanniner. Bör drickas mellan 2010 -2018 enl leverantören. Men den var god nu också Vet inte vad den kostar heller. Säker dyrt !
Druvorna framgår inte heller, men är kanske samma de i Can Blau 2006.

Can Blau-vinerna är båda ratade uppåt 92/100p i olika internationella recensioner.

Idus 2005, Vall Llach, Priorat - rest. sort. 527,50 skr

Doftar chakueterier och fruktigt körsbär. Fruktig fyllig smak med hög syra och vaniljtoner. Tanniner förståss. Lång eftersmak.
Kan sparas "många år" enligt leverantören, men jag tycker den också var god nu.
Druvor (massor): 45% Carinena, 20% Merlot, 15 % Cabernet Sauvignon, 10% Garnacha och 10 % Syrah. smiley

Vall Llach 2006, Vall Llach, Priorat -rest.sort. - 888,75 skr!

Doftade mer rått kött, liten doft ( eller så var min näsa dofttrött). Enligt leverantören så är det " ultrafylligt, massiv detaljrik smak med björnbär chokladöverdragna körsbär och lakritslik mineralton". Synd att jag inte hittade det. Smaken var dock fruktig och kryddig med en aning chakuteri. Mycket syra och tannin. Den här tyckte jag nog sämst om, men den har fått uppåt 96/100p i andra årgångar. Den här blir säker bättre om några år.
Druvor: 63% Carinena, 24 % Merlot, 13 % Cabernet Sauvignon.

Hugo 2003, Domaine Calvet-Thunevin, Roussillon - ca 400,00 skr

Klockren doft av torkad fruktm chokladigt bränd och en aning läder. En syltig/söt tannin, komplex fyllig syrarik fruktig choklad i smaken. Också ganska god. Vet inte priset här heller men fick en uppgift om ca 400 skr. Den här dricker jag gärna nu.
Druvor 60 % Grenache, 30 % Syrah, 10 % Carignan.

Det var allt, förutom att vi vann i det obligatoriska lotteriet. 1 flaska rött. Den här:


Steg 1-betyg

VinkursPosted by Marianne Fri, October 23, 2009 20:46:54


I dag hade vi provet på steg 1 och
Jag klarade det !!!!smileysmileysmileysmileysmiley
YES !


Här är lite om

Så går ett 1-betygsprov till hos munskänkarna

Först får vi möjlighet att göra ett försöksprov veckan innan.

Då har vi också en genomgång av alkoholens inverkan på oss människor. Det är ju otvetydigt så att generellt sett så är alkohol ganska skadligt. Om den i sig inte skadar individen, så orsakar den ju att människor under alkoholpåverkan är orsak till många skador, på många sätt. Det finns all anledning att vara uppmärksam på både sig själv och sin omgivning. Det är ju väl känt att det är väldigt svårt att erkänna, först för sig själv, och sedan för andra att man är beroende av alkoholen. Och det är inte mindre svårt för omgivningen att påpeka probelmet. Med jämna mellanrum finns diverse tester och andra påminnelser om problemet i dagspressen. Jag tror att man ska våga ta till sig dem på ett seriöst sätt. Det är ju dumt att ljuga för sig själv, när man ändå vet sanningen, menar jag. Tanken kommer då och då, - jag vill inte att det ska bli ett beroende, så att jag måste ta beslutet att inte smaka dessa fantastiskat goda drycker som görs av frukterna från Vitis Vinifera!!!


Åter till försöksprovet.

Vi får först en skrivning:

15 frågor och 10 ska vara rätt besvarade.

Jag hade 14½ rätt. - Väldigt bra tycker jag, men det är ganska lätta frågor. Typ, hur många druvsorter får det finnsa i ett vin med appelationen Châteauxneuf-du-Pape. Eller vad heter deldistrikten i Rioja, eller vilken typ av mikroorganismer möjlighgör den normala alkoholjäsningen.

Nej jag tänker inte skriva ner några fler. Bara den jag bara hade ½ rätt på. Vilka blå druvor dominerar i St.- Emilion? Jag trodde Cabernet Sauvignong och Cabernet Franc, men det var Merlot och Cabernet Franc. Nog om skrivningen.

Provningen. Fyra viner, två vita och två röda. Frågan är enkel. Vilka är kvalitetsviner och vilka är av enklare slag. Typ samma som var vid vår allra första lektion, då vi fick ett vitt tetra vin från Åkesson.....

Jag tyckte denna gång att det var ganska lätta att skilja de vita åt, men de röda tycket jag var något svårare. Jag gjorde i alla fall ett val, men jag var inte helt säker. Det retar mig fortfarande att jag inte kunde känna att vi fick ett så dåligt vin som Parador!!!

Vita var

Qurgentan Vino Tavola Bianco - nr 22438 58:-

Recention från AoM : smakar som omfryst glass..... Tja kanske det. I alla fall inget som jag skulle köpa, någonsin.

Côtes du Rhône Blanc 2008 - nr 95221 95:-

AoM: Bra smak med drag av plommon och vita vinbär. Jag tyckte det var gott. Kan jag gärna köpa.smiley

Röda var

Châteaux Pech-Latt - nr 2233 89:-

AoM. Generös smidig m mörk frukt, nymalt kaffe, örter, peppriga toner och saftig lång eftersmak.

och detta var jag då osäker på i förhållande till:

Parador - nr 2757 47:-smiley

AoM: Sött, spritigt. bleckigt. Klassiskt Skitvin.

Förstå att man blir deppad över din egen oförmåga !!


Och sen kom dagen för det riktiga provet.

Ingen genomgång av något teoretiskt avsnitt. Bara direkt in till skrivningen.

Samma typ, 15 frågor 10 ska vara rätt....

Jag hade 13½. Dominerande blå druvor i Loire? någon? - jag trodde Cabernet Franc (rätt) och Cabernet Sauvignon (fel, skulle vara Gamay). Och vikitigaste druvan i Pauillac var inte Syrah som jag skrev utan där skulle det vara Cabernet Sauvignon. Jag är jättenöjd i alla fall. Får väl plugga på lite om druvornas favoritorter - typ.

Praktiska provet:

Yes. Det gick bra. Men det gäller att ta det lungt.

Vita:

Åkesson (igen) Terra dell´Oro Bianco - nr 22654 58:-smiley

Det är också ett skitvin tycker jag. AoM säger att det smakar äppelkärnor!

Le Vaglie - nr 96020 129:-

Hade en speciell aromatisk doft som inte var så god från början, men efter en stun blev den riktigt bra. Ganska gott vin från Italilen. smiley

Prego Rosso - nr 12378 54:-smiley

Rött vin i tetra. Det här var värre än Parador tycker jag. AoM : stinker av möglig körsbärssaft. Varför finns skräpet. Jag håller med.

Till sist

Beni Duilio Castellani Riserva 2005 - nr 22328 129:-

Italienskt också det. kommer inte ihåg vad det smakade, vet bara att det var betydligt bättre än röda tetran.

Nu väntar jag bara på att få min pins till mitt munkskänksband.

Och sen sätter 2-betygskursen igång på torsdag.

Väntat en hel vecka.smileyNext »