Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Bergerac

Vin och resorPosted by Marianne Thu, July 15, 2010 22:50:00

Bergerac - ja det är väl staden som Cyrano, han med näsan, kom i från. Yes - men det är också en centralort för flertal vinområden i Dordonge.

Där finns bl a sött vitt vin av suterntyp och halvsött vitt vin som garanterat passar till gåsleverpate. Men också både torra vita, rosé och röda härliga viner. Detta landsområde är också ett eldorado för gåsleverälskare. I varje butik och på hotellet finns en hylla fylld med gås och anklevermousse och andra anrättnngar på konserv. Vi kan konstatera att de flesta små burkar innehåller en blandning av gås och anklever.

I övrigt så är Begerac och dess omgivningar väl värda besök. Massor av slott och herrgårdar, och väldigt många är vinbönder. Bergeracs gamla stadsdel är helt underbar.

Vinet då, hur är det. Det största problemet tycks vara att de ligger för nära Bordeaux, för att erkännas. Druvorna är i stort sett de samma -Merlot, Cabernet Franc resp Sauvignon och lite Malbec har nämnts som de röda. Semillion och Muscadelle som de vita. En del är drickbara nu och en hel del verkar mycket lovande att spara. Många har en kryddig karaktär.

Men framför allt- det är lätt att handla direkt av vinbönderna själva,och det smakar mycket godare med lite historia.

Ett par exempel:

Chateau Elle. En tjej som driver en vingård på 2 ha. Ekologisk odling - hon har 2 olika viner, varav ett heter "Darling" - och druvorna skördas nattetid vid fullmåne.. sa hon i alla fallsmiley

Hennes Chateau:

Ett "lagom" stort slott/herrgård som är ett familjeföretag, bjuder direkt in oss och berättar om vinerna

Vintankar utanför

Chateau Corbiac

Chateau Corbiac visar sig var ägt av en avlägsen släkting till Cyrano.... och är så otroligt engagerad och berättar om viner släktskap och problem med byråkratin för vinodlare i Frankrike.

Interiör

För att inte tala om slottet Monbazilla.

Och här är Cyrano och huset där hans älskade Roxanne bodde.

Och så här kan man avsluta en kväll i ett lagomt varmt Trelissac, Perigueux.

Imorgon bär det av till Bordeaux igen.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by ulla Mon, July 26, 2010 21:24:16

Jag försöker skriva en kommentar igen, det fungerade tydligen inte tidigare.

Det här inlägget var så trevligt. Jag gillar verkligen fotot på huset med de blå luckorna. Och den sista bilden! Varken vin eller bröd smakar någonsin så gott som vid ett sådant tillfälle eller hur?

Posted by Helena Fri, July 16, 2010 17:15:39

Vilken mysig lite fransk picnic ni ser ut att ha, jag skulle också vilja ha en sådan! Kram dotter

Posted by Anders P Fri, July 16, 2010 10:00:33

Hej,

Det ser verkligen trevligt ut. Har ni köpt någon vingård som vi kan komma och besöka?