Cronmari Vinblogg

Cronmari Vinblogg

Vin i allmänhet och synnerhet

Lite om mina upplevelser och tyckanden om diverse viner, vinprovningar, vinresor, vinkurser och annat av vinligt intresse.

Folk o Folk provning

VinprovningPosted by Marianne Wed, October 17, 2018 16:05:55

I huvudet på Mats Claësson –

Provning på Näringslivets hus 3 oktober 2018-10-17





Folk & Folk, d.v.s. Altias kundklubb, har regelbundna provningar av deras viner, likväl nya som gamla bekantingar.

Trevlig miljö, bra presentation av såväl viner som lite av dess bakgrund, av suveräne Mats Claësson och god mat gör att det är prisvärda provningar.
Det är rikligt med provningsviner, nästan för rikligt.... Denna gång serverades fantastisk helstekt rostbiff med potatisgratäng. Hur gott som helst.

Kvällens viner var delvis utplockade av Mats & Mats selection, vilket betydde att de tillhör beställningssortimentet och bara finns att tillgå i små kvantiteter. Några viner var verkligen udda.


Provade viner

Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng sec 2014

(90415) 169:-

100% Petit Manseng.

Lite ovanlig druva.

Primäraromer av mineral, örter och citron, som övergår i lite vax och tropisk frukt. En hög och lång syra. Skaldjur med någon forma av syrligt tillbehör kan säkert passa, eller lite syrlig ost.

Les Perles de Jones Carignan Gris Vielles Vignes 2015

(BS 7693201) 239 :-

100% Carignan Gris – (odlas enligt Mats på ytterst få ställen och på väldigt små arealer)

Roligt att prova en druva som är väldigt ovanlig.

Aromerna något oxiderade ( skadat ?), men med en blommighet, blandat med mineraler, som sedan övergick i lite ”gummislang/petrol” och nötigt brynt smör. Låg syra. Kanske bra vegovin.

Nederburg Limited Edition Viogner 2011

(96270) 199:-

100% Viogner

Smörig och mineraliska aromer, smakrik med bra längd med frukt och blommor i eftersmaken, och hyfsad syra. Ett bra vin och ovanligt bra syra för att vara på Viognerdruvan. Jäst på ekfat. Passar till lite mer smakrika fiskrätter. Ett bra vin.

J.L Chave Selection Hermitage Blanche 2014

(75942) 409:-

Marsanne och Rousanne, procentuell fördelning okänd.

Vin på de lite udda gröna druvorna från Hermitage är helt fantastiskt. Och dyrt.

Aromer av smör, citron, mineral som övergår i behaglig honung och lite bivax och med äpple och godis i eftersmaken. Låg syra som gör det till ett härligt ”sippvin”. Dock lite väl dyrt för den kategorin. En finrätt på fågel eller ljust kött passar nog bäst utan alltför syrliga tillbehör.

Domain Jones Fitou, 2014

(7957701) 199:-

40% Carignan, 30% Grenache, 30% Syrah. Så trevligt med ett ”blandvin”. Och ett välbalanserat sådant. Bäriga intensiva aromer som förändras och övergår till peppriga, rökiga charkuterier. Bra syra och mjuka tanniner ger vinet en bra balans tillsammans med bäraromerna. Kan tänka mig att det passar till många rätter kött och fågelrätter som är smakrik. Ett riktigt bra vin.

Nederburg Limited Edition Pinotage 2004

(95825) 239:-

100% Pinotage.

Pinotage är en specielldruva, som ger ett speciellt vin. Antingen tycker man om det för att det var så spännande när Sydafrika kom att vara med i vinvärlden på 80- 90-talet. Eller så tycker man aldrig om viner gjorda på Pinotage för att det har aromer av aceton eller annat lösningsmedel.

Det här pinotagevinet är inget undantag vad gäller lösningsmedelaromerna, men de försvinner snabbt och övergår i lite läder och lakritstoner. Kaffe och choklad finns också i aromerna. Lagring har skett på nya ekfat i 2 år, från Frankrike och från Amerika, vilket ger tydliga fattoner. Eftersmaken är angenämt bärig. Pinotageviner passar ofta bra till rätter på viltkött, och det här vinet är inget undantag i det sammanhanget heller.

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013

(7561601) 349:-

100 % Cabernet Sauvignon.

Svarta Vinbär, svarta vinbär , vanilj och i övrigt ”mycket av allt”. Skulle trott att det var ett Kaliforniskt vin, men det är Sydafrikanskt. Lagrat i 28 månader på nya franska ekfat.

Gott och lättdrucket med hög intensitet. Har fått utmärkelse som ”världens bästa Cabernet Sauvignon” i någon tävling i Sydafrika 2014. Passar säkert till goda smakrika kötträtter och garanterat till en ost med tydlig sälta.

Novellus Corvina Port Wood Finish 2016

100% Corvina

(79918) 129:-

“Extravin” som inte förannonserats. Vinet har legat på portvinsfat från Dourodalen, okänt hur länge, vilket antagligen har påverkat aromerna . Fruktigt med hyfsad syra och kryddiga chokladiga toner i eftersmaken. Ett bra vin till rimligt pris, dock inte kvällens bästa…



Förutom vinerna provades också lite starkare drycker.

Grappa – Jacopo Grappa Barili di Sassicaia.

(87316) 709:-

Typisk grappadoft, och med mandel, nötter, mjölkchoklad, och lång, lång eftersmak som ger skogsassosiationer. Parfymerad damdricka säger maken som mer gillar grappa som går åt ”finkel”-hållet. Tråkigt att det är så starkt säger jag.

Pure Shots Lakrits

(82353) 189:-

Tycker man om lakrits och tycker man om shots så är detta en utmärkt kombo. Skulle dock velat ha den riktig kall. Kan säker användas som smaksättare och blandas med andra drycker till häftiga cocktails.

Blossa 1865

(96003) 129:-

En god godisglögg. Kan drickas kall. God som avec.

Blossa 18 di Limone

(84400) 110:-

Årets glögg från Blossa. En ljus citronig örtblandad dryck. Skall kombinera soligt medelhav med svensk jul.


Jag tycker personligen att glögg ska vara mer traditionell, om jag ska drick den som glögg. Denna Blossa 18 är rätt trevlig, men inte som julglögg. Har dock inte provat den varm…

Kvällens mest prisvärda vin var Domain Jones Fitou, 2014. Lättdrucket utan att vara slätstruket och lätt att kombinera med mat.





  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.